Waarom bijna elke student gaat roeien
verhaal, gepubliceerd op 16 Oct 2018, door Muriel Wassink

Met volle focus zijn de mannelijke roeiers van de Nijmeegse studenten roeivereniging Phocas bezig met hun warming up. Sommige van hen zijn bezig met het rekken en strekken van hun spieren. Andere laten hun hart nog even sneller kloppen op een spin fiets voordat ze later de boot in stappen. Coach Tijn Cox staat ernaast en kijkt op van zijn mobiel. “Mannen, een van de roeiers laat net weten dat hij een uur te laat is. Stop met wat je aan het doen bent en wacht boven maar.” Met zijn alle slenteren ze naar boven. “In mijn tijd zou dit nooit gebeurd zijn. Toen ik begon met roeien hadden we nog geen Whatsapp. Dan liet je niet met een snel berichtje weten dat je later kwam. Toen maakte we nog afspraken en kwamen we die na.” En Tijn kan dit weten. Hij gaat alweer zijn negende lidmaatschapsjaar in. “Normaal zijn mensen niet zo lang lid van een vereniging. Ik kom echter nog net uit de tijd dat lang studeren heel normaal is. Zolang ik nog studeer, blijf ik ook lid van de vereniging.” Zegt hij terwijl hij neerploft op de banken die boven in de woonkamer van het botenhuis staan. Het is erg druk die dag bij Phocas. Net als bij andere studentenroeiverenigingen blijft het ledenaantal maar toenemen. Waarom is het zo een populaire sport?

 

Volgens cijfers van RoeiNed.nl is roeien de meest populaire studentensport. Veel jongeren beginnen pas met roeien wanneer ze gaan studeren. Dit is waarschijnlijk omdat het een sport is die je op latere leeftijd in een rap tempo onder de knie kan krijgen. Dat roeien een populaire sport is bewijzen de vier nieuwe roeiers van Phocas, die op het balkon zitten. Zij zijn pas twee weken bezig met de roeisport onder de knie krijgen. “Mijn zus zit bij Vidar (studentenroeivereniging Tilburg), daar kende ik roeien van.” Zegt Marijn, een van de nieuwe roeiers. “Wat grappig,” gaat Gijs verder. “mijn zus zit bij Argo (studentenroeivereniging Wageningen).” De andere twee nieuwe roeiers kenden de sport juist weer via vrienden die bij studentenroeiverenigingen in Maastricht, Rotterdam en Utrecht zaten. Iemand die zijn negende lidmaatschapsjaar in gaat is coach Tijn Cox. Hij vertelt waarom roeien zo een populaire sport is en wat er de afgelopen negen jaar is veranderd.

 

 

Dat de populariteit van de sport blijft groeien zou kunnen komen omdat het een sport is die het steeds beter gaat doen op de Olympische Spelen. Ook zou het afschaffen van de basisbeurs ervoor kunnen zorgen dat studenten het sporten en verenigingsleven een fijne combinatie vinden schrijft RoeiNed.nl Dan hoeven ze ernaast niet nog een duur abonnement bij de sportschool te nemen. Tijn die inmiddels ook in het zonnetje op het balkon is gaan zitten is het hier mee eens. “Het afschaffen van de basisbeurs heeft er volgens mij ook voor gezorgd dat studenten veel bewuster de keuze maken om te gaan roeien. Ze kiezen nu nevenactiviteiten waar hun studie niet onder mag leiden. Zelf merk ik dat studenten hierdoor een stuk individualistischer zijn geworden. In mijn tijd was het nog heel normaal om niet naar college te gaan als je daardoor kon invallen bij een andere ploeg bij een training. Nu gebeurd dat veel minder en denkt iedereen iets meer aan zichzelf.”

dav

Hijgend komt de roeier die te laat was binnen gerend. Tijn springt op. “Oke mannen, we gaan weer naar beneden.” De warming up gaat weer verder alsof deze nooit onderbroken is geweest, maar dan nu met een roeier extra. De focus is bij elke roeier weer terug. “Roeien is een grote ontspanning. Je kan tijdens een training stress kwijt en je hoofd leegmaken. Het brengt ook een bepaalde structuur met zich mee die je kan toepassen in je dagelijks leven.” Vertelt Thom Joosten terwijl hij bezig is met zijn hamstrings rekken. Ook zijn ploeggenoot Mark Eggink is blij met de structuur die het roeien in zijn leven heeft gebracht. “Daarnaast ben ik ook gewoon heel erg blij met alle vrienden die ik hier heb gemaakt.”

Dan zijn de mannen klaar met de warming up en tillen ze samen de boot in het water. Tijn staat op het vlot te wachten tot zijn roeiers de boot helemaal gereed hebben gemaakt voor vertrek. “Wat je heel goed leert bij een roeivereniging is samenwerken. Zelf heb ik ook veel geleerd wat dat betreft. Ik gaf vroeger altijd heel direct mijn mening, maar ik heb hier geleerd dat dat niet altijd gewaardeerd wordt.” Zolang de populariteit van het roeien blijft groeien blijft Tijn ook nog lid. “Al stop ik denk ik wel als ik klaar ben met studeren, wat nog zo een 2,5 jaar gaat duren. Maar misschien dat ik dan wel blijf coachen.” “Gereed!” roept de stuurvrouw hard. “Oh dat betekent dat ze er klaar voor zijn. Ik moet ervandoor.” Tijn sprint naar zijn fiets. Hij zal langs de kant meefietsen met de training en aanwijzingen geven via een megafoon. Met zijn 9 jaar ervaring kunnen ze waarschijnlijk nog een hoop leren van hem.