Techjournalist Eveline Meijer (33): “Ik ben heel blij dat ik nog steeds een baan heb”
verhaal, gepubliceerd op 15 Mar 2025, door Sara Hamed

Eveline Meijer (33) is techjournalist en tekstschrijver bij onder andere Tweakers. Als freelancer schrijft ze veel over security en AI, maar doet ze ook wel eens vertaalwerk. In haar vrije tijd probeert ze zo weinig mogelijk met werk bezig te zijn en ontspant ze vooral door films te kijken, boeken te lezen, kleding te naaien of lego-setjes te bouwen. “Ik ga niet voor de lol een Windows-handboek zitten lezen.”

In de bibliotheek van Neude wacht ik op Eveline Meijer (33), techjournalist en tekstschrijver bij onder andere Tweakers. Op haar website geeft ze aan altijd in te zijn voor een kop thee, dus dat was even bedenken hoe ik dat in de hal van een bibliotheek voor elkaar kon krijgen. Voordat ze aankomt, stuur ik haar snel nog een bericht: “Ik ben de enige hier met rood geverfd haar, dus ben makkelijk te herkennen.” Nadat we elkaar de hand hebben geschud, haal ik een waterkoker tevoorschijn. “Ik had geen thermosfles, en dit is de enige plek met een stopcontact.” Lachend ploft ze neer op de bank “Wow, haha, wat grappig!” Terwijl ik mijn waterfles leeg giet in de koker en deze alvast aanzet, kiest zij welke theesmaak ze wil. “Ik heb trouwens ook nog koekjes bij me.” Al snel begint ons gesprek over hoe haar interesses zijn ontstaan.

Op jonge leeftijd raakte Meijer geïnteresseerd in de journalistiek. “Dat is heel flauw, maar het kwam door 9/11.” Meijer was nog maar 10 jaar oud toen in 2001 twee vliegtuigen zich door de Twin Towers boorden in New York. “Kranten stonden vol met artikelen waarin heel goed verslag werd gedaan over wat er allemaal gebeurd was. Ze gebruikten een tijdlijn en foto’s en kaartjes met uitleg. Dat vond ik heel interessant. De manier waarop dit werd opgeschreven en de gehele verslaglegging hebben me direct heel erg geboeid.” De aanslag, die nog elk jaar wordt herdacht op 11 september, heeft niet alleen impact gehad op de directe betrokkenen, maar heeft ook voor veranderingen gezorgd in het leven van Meijer. “Ik ben vaker kranten gaan lezen. Ik keek sowieso al wel naar het Jeugdjournaal op die leeftijd, maar sinds 9/11 toch opeens op een andere manier.” Haar interesse is op die manier langzaamaan gegroeid. “Het scheelt natuurlijk dat ik altijd nieuwsgierig ben geweest en altijd alles wilde weten.”

Ik heb geen doodswens

Hoewel ze is omgeven door een familie vol IT’ers, was ze als kind eigenlijk meer geïnteresseerd in mensenrechten. “Mensenrechten heb ik altijd heel boeiend gevonden. Tech ook wel, maar dat was nog niet zo’n ding.” Meijer gaat verder over de verschillende vormen van mensenrechten die haar aanspreken. “De oorlogen die gebeurden heb ik altijd heel interessant gevonden om over te lezen. Ik vraag me dan af wat daar gebeurt en wat mensen daartoe beweegt.” Op de vraag waarom ze dan geen oorlogsverslaggever is geworden, antwoordt ze lachend: “Ik heb geen doodswens, haha. Ik heb er wel over nagedacht, maar dat is toch een situatie waar ik mezelf minder snel in zou zetten.” Ze gaat door over de trauma’s die je kan oplopen als oorlogsverslaggever. “Het is best heftig allemaal. Ik ben denk ik ook te gevoelig voor menselijk leed daarin. Dat zijn niet dingen waar ik heel gelukkig van word. Ik vind het belangrijk dat daar verslag over wordt gedaan, maar ik ben daar niet de juiste persoon voor.”

Gelukkig voor Meijer vond ze de techwereld ook leuk. “Ik dacht óf ik ga de IT in, óf ik ga journalistiek studeren. Ik vond het allebei even leuk.” Ze begon met een opleiding Communication and Multimedia Design. Na anderhalf jaar bedacht ze zich dat ze niet voor de rest van haar leven wilde programmeren. “Ik dacht ik ga alsnog journalistiek doen.” Via een omweg kwam ze uiteindelijk terecht bij de opleiding Redactioneel Medewerker die zij aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam heeft gevolgd en afgerond. “Je hoeft geen opleiding te doen om in de journalistiek te kunnen werken, maar je voelt je toch een stuk zekerder als je een diploma op zak hebt.” Haar afstudeerstage heeft ze gedaan bij een techtijdschrift. “Ik vind het gewoon een hele interessante wereld, omdat er heel veel ontwikkelingen plaatsvinden. Onze wereld wordt steeds digitaler en de technologie is heel breed. Maar juist omdat het zo breed is en omdat het veel raakvlakken heeft met de rest van de wereld, gebeuren daar wel hele interessante dingen, en dat heeft veel impact.”

Ik vind de vrijheid en flexibiliteit fijn

Als techjournalist heeft Meijer zodoende haar twee passies kunnen combineren. Ze werkt nu als freelancer en schrijft voor verschillende media. “Journalistiek is niet een beroep dat je kiest om rijk te worden. Je moet het wel leuk vinden.” Als freelancer vindt ze het vooral fijn dat ze haar tijd zelf kan indelen. “Ik vind de vrijheid en flexibiliteit ontzettend fijn. Als het mooi weer is, neem ik de middag vrij en ga ik even lekker buiten op een bank zitten in het park. Dan werk ik op een ander moment wanneer het slecht weer is of zo.” De opdrachten die ze als freelancer binnenkrijgt wisselen snel. “De ene keer schrijf ik voor de Digitaalgids van de Consumentenbond, en de andere keer schrijf ik voor Tweakers. Dat gaat van super simplistisch naar veel meer ingewikkeld.” Ze heeft het ook nog over de minder leuke kant van het freelancen. “Je hebt ook de administratieve kant. Als je dat goed bijhoudt, ben je daar per maand een paar uurtjes aan kwijt. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een boekhouder inhuren, dan ben je er minder tijd aan kwijt.”

Eveline Meijer in Utrecht: “Dit is volgens mij het enige ‘tech’ beeld dat ze hier hebben.” (Foto: Sara Hamed)

Naast het vertalen van complexe techonderwerpen naar heldere verhalen doet Meijer af en toe ook écht vertaalwerk. “Dit doe ik ook op techgebied. Ik krijg een stapeltje teksten binnen van een beveiligingsbedrijf uit Engeland. Hun startup zit ook in Nederland, dus hun teksten moeten vervolgens in het Nederlands op de website. Die vertaal ik dan voor ze en stuur ik terug.” Om te kunnen vertalen hoefde Meijer geen opleiding of cursus te volgen. “Mijn vader woont al 27 jaar in Ierland, dus daar heb ik veel Engels opgepikt. Dat scheelt heel veel. Het hangt er gewoon heel erg vanaf hoe goed jouw Engels is.” Het vertaalwerk zelf doet ze maar een keer per maand. “De ene keer is het een tekst van 500 woorden, en laatst heb ik er een vertaald van 4000 woorden. Maar ik krijg wel per uur betaald.”

Ik ben heel blij dat ik nog steeds een baan heb

Voor haar journalistieke stukken behandelt ze onderwerpen als security en AI. “Ik schrijf er ontzettend veel over. Er gaat geen artikel voorbij of het woord AI komt langs. Ik word er langzamerhand ook gek van, vooral omdat iedereen denkt dat AI nu generatieve AI is, terwijl AI veel meer is dan alleen maar generatieve AI.” Volgens Meijer heeft AI nu al veel impact op de journalistiek, maar ze denkt niet dat het de journalistiek gaat vervangen. “AI is zeker handig, maar het vervangt de mens niet, omdat het niet kan nadenken als een mens. Generatieve AI voorspelt wat de volgende woorden moeten zijn, maar dat betekent niet dat het inzicht heeft in wat het zegt. Dat begrip is er niet.”

Zelf gebruikt Meijer AI alleen als sparringpartner. “Stel je zit vast, dan kan het je heel erg helpen een start te geven om verder te gaan. Voor eindredactie is het ook superhandig. Het kan goed letten op spelling en grammatica.” Ze geeft ook meteen aan waar je AI níet voor moet gebruiken. “Je moet het niet gebruiken voor factchecken, en je moet het ook niet gebruiken om interviewvragen mee op te stellen, tenzij je een specifieke input hebt.” Op de vraag of ze AI dan zelf wel of niet gebruikt om haar eigen teksten mee te schrijven, antwoordt ze meteen: “Nee, nee, nee. Ik heb het wel eens geprobeerd en ik heb er wel eens mee gespeeld, maar ik ben heel blij dat ik nog steeds een baan heb. Dat zie ik voorlopig nog niet veranderen.” Het leukste interview waar ze, zonder AI te gebruiken, een artikel over heeft geschreven was met een securityonderzoeker. “Die wist in te breken bij de belastingdienst. Dat was een heel gaaf interview. Het was een leuke man ook die zelf vertelde dat je dan toch wel even trillend op je stoel zit. Spannend. Maar ja, het is wel de belastingdienst hè.”

Ik ga niet voor de lol een Windows-handboek lezen

Zelf zegt ze niet te willen hacken als techjournalist. “Nee, echt hacken is gewoon hartstikke illegaal, dus daar ga ik niet aan beginnen. Dat laat ik over aan beveiligingsonderzoekers die dat op een ethisch verantwoorde manier kunnen.” Ook het ethisch hacken ligt haar niet helemaal. “Ik ben geen Daniël Verlaan die weet ik veel hoe lang op het darkweb zit. Hij doet dat op een ethische manier hoor, daarmee is hij eigenlijk vergelijkbaar met een ethisch hacker. Maar ik vind het vooral belangrijk om aan mensen uit te leggen wat de impact is van al het technische dat om ons heen gebeurt.” Door veel te lezen en mensen te spreken blijft Meijer op de hoogte van al deze technische ontwikkelingen. “Ik lees veel boeken. Als er een interessant boek over tech uitkomt, dan lees ik dat zeker wel. Maar op een gegeven moment moet ik er wel een stop op zetten, anders ben je te veel met werk bezig en ontspan je niet meer.” In haar vrije tijd leest ze vooral veel fictie. “Boeken zoals die van Daniël Verlaan of Huib Modderkolk lees ik echt wel voor m’n plezier hoor, omdat ik die interessant vind. Maar ik ga niet voor de lol een Windows-handboek zitten lezen.”

Verder ontspant Meijer door kleding te naaien of films te kijken. “Ik ben heel vervelend tijdens films. Ik ben zo iemand die tijdens het kijken van een film trivia zit te lezen en nutteloze feiten zoekt. Vind ik leuk.” Haar laatste nutteloze feit dat ze vond, ging over de serie Andor van Star Wars. “Voor sommige scenes moesten ze blijkbaar anderhalf uur een berg beklimmen voor een shot.” Lego-setjes bouwen vindt ze ook een ontspannende bezigheid. Ze heeft een grote verzameling: de reeks van modulaire gebouwen, een paar auto’s, het kasteel van Hogwarts en voor Valentijnsdag kreeg ze nog een set rozen van haar vriend. “Je zit de hele dag in je hoofd met werk. Het is dan heel lekker om af en toe gewoon even met je handen rustig dingetjes te bouwen.” Met het kasteel was ze een week lang iedere avond bezig met bouwen.

Ouwehoeren is ook netwerken

Om terug te komen op haar werk als techjournalist en hoe Meijer iemand zou overtuigen om de techkant op te gaan, zegt ze het volgende: “Realiseer je dat dit hetgeen is dat de toekomst heeft. Alles draait om tech. Als dat er niet is, ligt de hele samenleving plat. Tech heeft veel impact en er gebeuren altijd wel nieuwe dingen.” Meijer vindt het goed dat er ook steeds meer vrouwen deze kant op gaan. “Het is niet alleen maar het stereotype van de jongen die bij zijn vader op de zolderkamer zit met een hoodie aan.“ Als advies geeft ze journalisten in spe ook nog de tip om vooral te gaan netwerken. “Het is heel flauw en ik weet dat mensen het al honderdduizend keer zeggen, maar het is echt zo. Je hoeft niet op ieder netwerkevent af te lopen, ook een online aanwezigheid is goed, en dat hoeft ook echt niet over werk te gaan. Ouwehoeren is ook netwerken. En verder, zorg gewoon dat je uitzoekt waar je zelf enthousiast van wordt.”