De Groningse camping is dit jaar populair: “We wisten niet dat het hier zo mooi was”
verhaal, gepubliceerd op 17 Oct 2018, door Josse Wiering

Kamperen in Nederland is dit jaar populair. Ten opzichte van vorig jaar is het kampeerbezoek in ons land bijna overal gestegen laten de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien. Maar nergens is er zo’n groot verschil in kampeerdersaantallen te zien als in de provincie Groningen: hier zijn in het eerste half jaar van 2018 maar liefst 48,1% meer bezoekers geweest dan in 2017. Genoeg reden om een kijkje te nemen bij een Groningse camping en te onderzoeken waarom het kamperen in het Noorden van ons land zo’n succes is.

Het weidse landschap in Groningen – Foto door Josse Wiering

Het is zaterdagmiddag, begin september. Dit is het naseizoen voor campings, wat betekent dat veel kampeergangers klaar zijn met vakantievieren. Toch is Joyce Brink, eigenaresse van camping De Bronzen Eik in provincie Groningen, hard aan het werk in bijbehorend campingrestaurant De Ruiten AA. “Druk, druk, druk”, zegt ze half vermoeid en half geamuseerd, terwijl ze in de keuken instructies voor het personeel aan het voorbereiden is. De drukte die blijkt uit de cijfers van het CBS, is hier goed merkbaar. Begin augustus was de omzet voor camping De Bronzen Eik al gelijk aan de totale omzet van 2017. Ook alle andere recreatie- en horecaondermers zijn goed gevuld, zegt Joyce: “Iedereen loopt op zijn tandvlees”.

Joyce is samen met haar man Rolf Brink twee jaar geleden verhuisd van Friesland naar Groningen om daar hun camping te starten. Eigenlijk wilden ze een camping wat centraler in het land, maar de ruimte die Groningen te bieden had, overtuigden hen naar het Noorden te vertrekken. Nu ze hier een tijdje zitten willen ze niet meer weg. Ondanks de vele bezoekers dit jaar, blijf je hier de natuur en rust vinden die je niet in de stad tegenkomt. Dit zijn volgens Rolf belangrijke redenen voor mensen om naar Groningen te gaan. Trots legt hij uit: “Je kan hier een uur lopen en nog geen kop tegen komen. Er zijn niet veel plekken in Nederland waar dat kan”.

De campinggangers

De Bronzen Eik is, zoals door sommige gasten gniffelend gezegd wordt, echt een ‘oude lullencamping’. Dat wil zeggen: geen zwembad, geen animatieteam maar wél een schoon toiletgebouw. Dat is volgens bezoeker Gerda (58) heel belangrijk voor een camping. “Als het sanitair niet goed is, zullen ze de rest ook wel niet goed organiseren”, zegt ze. Rudolf (62) en Anita (57), twee vrienden van Gerda knikken instemmend. Deze drie gasten zijn onderdeel van een grotere groep vrienden die elkaar kennen van het voetballen vroeger. Ze kamperen nu al jaren één weekend per jaar met z’n allen in Nederland, en dit jaar is hun oog toevallig op Groningen gevallen. Waarom? Dat was makkelijk omdat een van hen, een Groninger, niet goed ter been meer is, en dit is voor hem lekker dichtbij. “En er is hier genoeg cultuur en natuur te bekijken” zegt Gerrit (69), die vanuit de witte groepspartytent komt aangelopen. Om daar eens goed van te genieten gaan ze vanmiddag op stap. “We gaan straks een end fietsen” legt Gerda uit. ‘Endje’ verbetert Anita haar grinnikend. Gerda lacht en vervolgt: “Daarna gaan we terug naar de camping en pikken we de minder validen op om naar een stadje in de buurt te rijden”.

Een stukje verderop, op een groot veld dat afgescheiden wordt van het pad door een lange rij bomen, staat een andere groep caravans. Ook hier is een groep vrienden voor een weekendje neergestreken. Deze club komt hier al tien jaar, vanwege de grote plekken, de rust en de vrijheid. Én vanwege de schitterende omgeving, vindt Femmy (63): “Je gaat de camping af en het is er fantastisch. Ongerepte natuur.”

Een groep oude voetbalvrienden kampeert elk jaar een weekend samen – Foto door Josse Wiering

Raadselachtig

In de buurt van de Bronzen Eik ligt nog een stuk of zeven andere campings, waaronder De Barkhoorn en camping Roelage. De Barkhoorn is een echte familiecamping, mét animatieteam en speeltoestellen. Roelage ligt vast aan een boerenbedrijf en is meer bedoeld voor de kampeerder die houdt van gezellige rommeligheid. Ook op deze campings waren er veel bezoekers en hebben de eigenaren goed verdiend. De campingbazen zijn blij met de stijging van het aantal bezoekers dit jaar, maar wat de reden precies is, blijft een raadsel.

Sandra Lambers, medewerker van promotiebedrijf Er gaat niks boven Groningen legt uit dat het lastig is te bepalen waarom er dit jaar zoveel meer mensen naar de campings in Groningen zijn gegaan: “De oorzaak is niet heel erg aanwijsbaar. Nog niet.”. Het enige wat ze kan zeggen is wat ze zelf denkt, en dat is dat mensen zijn gekomen omdat het zulk mooi weer is geweest. Maar dat was het in heel Nederland, en alleen in Groningen was het stijgingspercentage kampeerders zo hoog. Eigenaren van De Bronzen Eik speculeerden nog dat mensen misschien zijn aangetrokken door televisiebekendheid via de serie Hollands Hoop en het herhaaldelijke nieuws over de aardbevingen in de provincie. Dat de mensen door de schoonheid van Groningen op televisie te zien nieuwsgierig zijn geworden. Misschien. 

Het is wachten op verder onderzoek dat ons hopelijk meer helderheid en uitleg kan geven. Of misschien moeten we allemaal iets minder ingewikkeld denken en luisteren naar wat de negenjarige campingbezoeker Fay roept wanneer ze haar ouders over mogelijke oorzaken hoort praten: “Ik snap wel waarom al die mensen hierheen komen hoor. Want weet je wat hier pas echt lekker is? Het ijs!”