Kirsten Westrik: ”Ik kan het niet laten om te vragen: Waar komt die informatie vandaan?”
interview, gepubliceerd op 02 Nov 2021, door Maret Albert

Kirsten Westrik (36) ging na tien jaar werken bij de politie aan de slag als nieuwslezer bij AT5. Daarna werd ze crimeredacteur bij verschillende talkshows en nu werkt ze bij Humberto en presenteert ze 112Vandaag. “’Bij AT5 zeiden ze tegen mij: ‘We nemen je níet aan omdat je het zusje van Merel bent.’”

De overgang van politie naar de journalistiek was groot. Na tien jaar bij de politie te hebben gewerkt wilde Kirsten wat anders. Stiefvader, moeder, zus; ze werkten allemaal in de mediawereld. En die wereld trok Kirsten ook aan. Zus Merel moedigde haar aan een brief naar AT5 te schrijven, maar zei ook dat het misschien moeilijk zou worden omdat ze geen journalistieke vooropleiding had. Toch mocht ze stage komen lopen. Ze nam ontslag bij de politie en ging op latere leeftijd nog aan de slag als stagiaire. De andere stagiaires deden de School voor de Journalistiek, hadden studiefinanciering en kwamen op de fiets. Maar zij was al ouder, had een huis en een auto. “Mijn drive om het goed te doen was zó groot, ik moest mezelf kunnen onderhouden. Ik deed daar zóveel, ik was altijd op pad, ging naar elke borrel. Het was te gek. AT5 is een geweldige leerschool. Je doet alles zelf, filmen, editen, monteren. Je krijgt ook de ruimte om te falen. Dat gebeurde mij eens toen ik thuiskwam en toen bleek dat ik vergeten was op rec te drukken op mijn camera tijdens het maken van een item… Door schade en schande wordt men groot, dat is echt zo bij AT5.”

Nieuwslezende zussen 

Na enige tijd bij AT5 kondigde ze aan dat ze ook wel eens het nieuws zou willen lezen. Maar toen kreeg ze een baan aangeboden als woordvoerder bij de politie. Een vast contract leek toch stabieler, bood zekerheid. “En alle facetten komen dan bij elkaar: woordvoeren, politie, de media. Maar na een halfjaar wist ik: dit gaat ‘m niet worden. Toen ben ik toch weer naar de hoofdredacteur van AT5 gegaan voor een kopje koffie. En uiteindelijk ben ik toch het nieuws gaan lezen.”

Haar zus Merel las het nieuws bij RTL en Kirsten bij AT5 en samen vormden ze een goed onderwerp voor aan tafel bij RTL Late Night met Twan Huys. Maar naast één dag in de week nieuwslezen wilde Kirsten nóg wel iets doen. “Toen die redacteur bij Twan Huys aan mij vroeg wat ik verder nog deed, zei ik: ‘Nou helemaal niets, heb je wat leuks voor me?’ Ik werd crimeredacteur bij de talkshow van Art Rooijakkers, en toen bij de talkshow van Beau en nu ben ik redacteur bij Humberto.” Een talkshow maken op zondag is toch anders dan doordeweeks. “Bij Humberto wordt de actualiteit soms een beetje losgelaten, want in de weekenden gebeurt er nou eenmaal niet zoveel. Door het Catshuisoverleg op zondag valt er politiek gezien nog wel een item te maken, maar dat is speculeren. En dan zijn er ook nog mensen die erg gesteld zijn op hun zondag, dus die schuiven niet aan.”

Kirsten tijdens de repetitie van de talkshow Humberto.

“Als redacteur ben je aan het zenden en als je presentator bent, zendt iedereen naar jou”

De tv-wereld is sowieso hard werken, het is een race tegen de klok. Elke talkshow gaat achter dezelfde onderwerpen aan, iedereen wil de eerste zijn die belt en kijkcijfers blijven een belangrijk onderwerp. “In de redactievergadering wordt elke dag dezelfde discussie gevoerd: welk item doen we vóór de break, welk item doen we erna? Ik houd me daar minder mee bezig. Kijkcijfers zijn iets heel lastigs en ze zijn afhankelijk van veel factoren. Wat voor weer het is, welk programma ervóór zit. Ik maak me niet echt druk als we niet heel goed scoren. Ik wil een goede, mooie show neerzetten voor de kijkers die we hebben op dat moment.”

Tegenwoordig werkt Kirsten niet meer slechts achter de schermen. Na haar zwangerschap en enkele kopjes koffie met RTL draaide ze een pilot voor een nieuw programma, 112Vandaag, een programma dat perfect aansluit bij haar achtergrond als agent. Toch blijkt het presenteren een vak apart. “Als redacteur ben je echt aan het zenden en als je presentator bent, zendt iedereen naar jou. In het begin hoorde ik de hele dag mijn eigen naam, nogal overweldigend.” Haar kennis van politiegerelateerde zaken maakt haar een kritische presentator, misschien soms té kritisch. “Ik kan het niet laten om altijd te vragen: ‘Waar komt die informatie vandaan?’”

De toekomst 

Met de presentatie van 112Vandaag en de komst van een kleine zijn de weken veel voller geworden. “Nu werk ik bijvoorbeeld negen dagen achter elkaar, want doordeweeks presenteer ik en in de weekenden zit ik bij Humberto. Vroeger ádemde ik het nieuws, waar ik ook was of stond… ik las het. Maar nu zit ik tot over mijn oren in de luiers, dus als het even niet gaat, gaat het niet. Ik heb een tijd zo hard gewerkt dat ik geen sociaal leven kon onderhouden. Maar nu ik moeder ben, moet ik soms de balans opmaken. Ik wil niet achteromkijken en zien dat mijn kleine opeens heel groot is geworden.”

In interviews wordt vaak gevraagd hoe ze het vindt om in de voetsporen van haar zus te treden. “Allereerst ben ik hartstikke trots op Merel en vind ik het totaal niet erg als mensen ons vergelijken. Ik ben dan ook in haar voetsporen getreden, maar Merel is geen kruiwagen geweest. Natuurlijk heeft zij mij gemotiveerd. Maar ik heb zelf bij AT5 zeven dagen per week zitten bellen. Ik heb een bekende zus maar ik heb mezelf echt keihard moeten bewijzen.” Nu is het bewijzen niet meer nodig en Merel is trots op haar, en Kirsten op Merel. “Ik kan van Merel heel veel leren. Waar ik alles eruit gooi, is zij meer een denker. Het zou een soort utopie zijn om ooit samen een programma te maken. Iets heel geestigs zou dat dan zijn, met allemaal mensen werken die wij heel leuk vinden. Of het zou gaan weet ik niet, misschien vechten we elkaar wel de tent uit, haha!”