Freelancer Jorieke over de voordelen van zzp’en: ‘Ik ben constant aan het leren’
verhaal, gepubliceerd op 02 Feb 2023, door Alexander Duivenvoorden

Als zzp’er vliegt Jorieke van Noorloos (28) niet alleen opdrachten van uiteenlopende media aan, maar is ze ook freelance hoofdredacteur van de grootste jongerenwebsite van Nederland: Scholieren.com. Ze geeft haar freelancebestaan niet zomaar op voor een leven in dienst: “Ik houd juist van losse projecten. Dat je de ene dag voor hotelgasten schrijft en de andere dag voor meiden van 25 jaar.”

De stoom dampt nog boven de kop thee naast haar bluetooth toetsenbord. Een goede twintig centimeter boven de tafel pronkt haar laptop op een plastic standaard die haar ervan verzekert dat haar nek aan het einde van de dag geen pijn doet. In principe zegt ze niet meer nodig te hebben dan deze spullen om aan de slag te gaan voor haar opdrachtgevers. De netgewassen kleren van haar en haar vriend hangen te drogen op een rek naast de eettafel waar ze aan zit. Door de ramen links van haar ziet ze oranje daken van oude Haarlemse arbeidershuisjes. Een zwart geval aan het raam naast haar blokkeert daarentegen datzelfde uitzicht. Het blijkt een speciale ‘hangmat’ voor Toby, haar kat en metgezel tijdens haar thuiswerkdagen.

“Ik laat even aan mijn redactiecollega’s weten dat ik pauze ga houden”, zegt Van Noorloos vlak voordat ze een stoel naar rechts verplaatst om te beginnen aan de lunch. Haar droom om journalist te worden begint in groep vier als ze kleine boekjes schrijft met verhalen voor haar klasgenoten. “Daardoor wilde ik schrijver worden. Maar toen kwam ik in groep zeven en dacht ik: jeetje, dan moet ik straks hele boeken maken, dat wordt me wel wat veel.” De tiener zet haar zinnen sindsdien op de journalistiek.

Eigen bedrijf

Tijdens aar studie heeft ze een bijbaan achter de kassa in een winkel. “Daar werd ik op mijn negentiende van de een op de andere dag ontslagen. Ze moesten me namelijk of een vast contract aanbieden, of ik moest er uit. Ik werd ook meteen vervangen door iemand die jonger was dan ik. Ik dacht toen: blijkbaar ben ik voor werken in de winkel of de horeca te oud, laat ik me nu maar meer focussen op de journalistiek, kijken hoe ver ik kom.”

Na een bezoek aan de Kamer van Koophandel zet ze negen jaar geleden haar eigen bedrijf op als freelance journalist. Maar Van Noorloos weet op dat moment dat ze daarmee niet direct klaar is voor het werkveld. ”Freelancers die ik kende, benaderde ik om te vragen: hoe werkt de administratie? En hoe moet je een idee pitchen? Hoe werkt dit allemaal? Gelukkig stond iedereen er destijds heel erg voor open om me te helpen. Daarom sta ik er nu ook voor open om anderen te helpen. Want als ik geen hulp had gehad, had ik het zelf ook niet gered.” Niet lang daarna sleept ze haar eerste klus binnen bij NU.nl.

Nu – zo’n tien jaar later – werkt de journalist voor uiteenlopende grote media. “Ik heb nu echt de allerleukste baan van iedereen. Eigenlijk doe ik alles wat betreft teksten; ik redigeer teksten, ik schrijf teksten, zowel commercieel als journalistiek. De grote klussen die er nu uitspringen: ik schrijf voor Van der Valk, het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) en de Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN). Ik ben freelance hoofdredacteur bij Scholieren.com, eindredacteur bij LINDA.nl en daarnaast schrijf ik losse verhalen. Dus bijvoorbeeld voor het Financieel Dagblad, maar ook voor LINDA.meiden. Vandaag draai ik toevallig een dagdienst voor de redactie van LINDA.nl.”

Voor haar rol als hoofdredacteur van Scholieren.com werd ze gevraagd, jaren nadat ze blogger was voor de website. Ze werkt sinds de pandemie binnen het bedrijf mee aan het opzetten van de nevenwebsite Studenten.com. “Dat duurde driekwart jaar en toen ging de hoofdredacteur van Scholieren.com op reis. Er kwam een wisselronde en mij vroegen ze of ik hoofdredacteur wilde worden. Dat ben toen gaan doen.” Ze voegt na haar komst een aantal bloggers toe aan de redactie. Om de week pitchen en schrijven alle scholieren artikelen. Hun teksten voorziet ze van feedback en eens in de zes weken komen ze samen voor een redactievergadering. “Dan regel ik ook een gastles voor mijn schrijvers over een onderwerp dat ik belangrijk vind, zoals interviewen.”

Leerzamer dan in dienst

Inmiddels ziet ze in dat het leven als freelance journalist haar alles biedt wat ze nodig heeft. “Voor veel verschillende opdrachtgevers werken vind ik heel erg leuk, maar ik hoef het niet per se full time voor één van hen te werken. Ik houd juist van losse projecten. Dat je de ene dag voor hotelgasten schrijft en de andere dag voor meiden van 25 jaar.”

Toch noemt Van Noorloos ook de schaduwkanten van het freelancebestaan. “Denk maar aan de verzekeringen en het pensioen. Dat ben ik allemaal nog aan het regelen en ik moet dat op m’n dertigste van mezelf rond hebben. Daardoor denk ik soms wel: zal ik toch niet in dienst gaan?” Het hebben van een vaste groep gezellige collega’s en de mogelijkheid om intern door te groeien, lijken haar voordelen van het vast werken voor één medium. “Maar het lijkt me daardoor niet verleidelijk, ik vind het echt hartstikke prima zo.”

Kostbaar commentaar

“Het is door corona allemaal een stuk flexibeler geworden, je ziet dat vaste redacteuren nu wel twee of drie dagen thuiswerken. Maar ik blijf ’s ochtends af en toe wat langer liggen, of ik ga sporten; ik kan dat gewoon doen. Dat is toch nét anders dan wanneer je op een kantoor wordt verwacht.” De nadelen wegen volgens haar daarom niet op tegen de voordelen en vrijheid. “En ik ben constant aan het leren omdat ik van zo veel verschillende mensen feedback krijg. Ik weet per opdrachtgever wel wat een bepaalde chef of eindredacteur belangrijk vindt qua teksten; waar diegene altijd op let als die mijn teksten nakijkt. Als je er dan weer een nieuwe opdrachtgever bij krijgt, krijg je weer een heel ander soort commentaar.” Dat in tegenstelling tot journalisten die in dienst zijn: “Als je in dienst bent, zit je al snel vast aan een bepaald format waarin je schrijft.”

Volgens de 28-jarige moet je een creatieve, gedisciplineerde doorzetter zijn om het leven van freelance journalist aan te kunnen. Voor journalisten die beginnen aan het leven van een zzp’er heeft ze een gouden tip. “Ga eerst maar eens opdrachtgevers zoeken. Ik ken namelijk wel journalisten die meteen beginnen met het bouwen van een website, het maken visitekaartjes en het inrichten van een kantoortje. Die gaan alles er omheen fixen, maar uiteindelijk moet je gewoon werken. Dus, fix eerst gewoon werk. De rest komt vanzelf wel.” Nadat de borden in de vaatwasser verdwijnen, verplaatst Van Noorloos weer een stoel naar links. Terwijl ze een poging doet om kat Toby bij haar te houden tijdens het werken, verstuurt ze een bericht naar haar collega’s: “Ik ga weer verder met mijn dienst.”