portfolio | Rick van Gelder
Zolang je er maar wat van vindt!
 

Er is maar één ding in het leven belangrijker dan iets zelf bedenken: het omzetten in iets tastbaars. Voor mij is elk moment vrije tijd besteed aan het uitwerken van ideeën: een creatief verjaardagscadeau, een nieuw liedje op de gitaar en natuurlijk het uitzoeken van journalistieke verhalen.

Hoewel de interesse voor het nieuws en de actualiteit nooit verborgen zat, heb ik bij mijzelf de echte journalistieke passie weten te vinden tijdens de coronacrisis. Tijdens een bestuursjaar bij de Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen moest in maart 2020 de focus worden verlegd: van fysieke lezingen en bijeenkomsten naar opgenomen interviews en liveshows. Uit deze noodzaak kwam bijvoorbeeld het programma Atlas OpStap! voort, waar één van mijn collega’s en ik interviews produceerden met bewindspersonen en diplomaten.

Van het uitnodigen tot het schrijven, filmen en monteren van deze interviews: alles kon gedaan worden door twee enthousiastelingen met een YouTube-account en een Gmail. Hiervan heb ik veel geleerd, maar het belangrijkste is misschien wel dat, als journalist, uiteindelijk niets of niemand onbereikbaar is voor een antwoord op je vragen.

In mijn reeds geproduceerde journalistieke werk lag het accent op jongeren, maar ik zie het als een bredere missie om iedereen te laten nadenken over wat er dagelijks gebeurt. Waarom dingen zijn zoals ze zijn en gaan zoals ze gaan. Of je iets nou volstrekt belachelijk of prachtig vindt; het hebben van een mening is het allerbelangrijkste. Daarna is het een kwestie van doorvragen, in gesprek gaan en de mening verdiepen.

 

mijn producties
 
Profielfoto Rick
contact met Rick