portfolio | Jessica Rijsdijk
Wat doe je met de macht die je ontvangt?
 

Een podium, een kritische blik en een hoge dosis doorzettingsvermogen. Dé ingrediënten om misstanden aan het licht te brengen. Dit is precies wat de onderzoeksjournalisten van de Boston Globe in 2002 voor elkaar kregen. In Spotlight, de verfilming van dit bijzondere verhaal, wordt een groot kindermisbruikschandaal binnen de Amerikaanse katholieke kerk aan het licht gebracht. Het nieuws werd al snel opgepikt door diverse media en meerdere slachtoffers durfden hun verhaal naar buiten te brengen. Het bleek de aftrap te zijn voor grootschaliger internationaal onderzoek naar misbruik binnen de katholieke kerk. Enkel een klein groepje journalisten is nodig om een groot schandaal naar buiten te brengen. 

Iedereen kan zichzelf journalist noemen, maar wat doe je met de macht die je ontvangt? Kiezen voor ‘het eerlijke verhaal’ dat misschien iets minder spectaculair is en waar je iets meer moeite voor moet doen. Of kies je voor eigenbelang: het snelle verhaal met de meeste impact, wat wellicht niet het meest betrouwbare verhaal is. De media, ook wel de vierde macht genoemd, is een krachtig middel waar jammer genoeg ook misbruik van wordt gemaakt. Neem bijvoorbeeld Rusland, waar Poetin de media naar zijn hand zet om zijn eigen ideologie te verspreiden.  

Waar wil ik deze macht voor gebruiken? Het antwoord is simpel: rechtvaardigheid. Dit klinkt misschien cliché, maar dit is de drijfveer waar het voor mij allemaal om draait. Ik wil deze macht gebruiken om misstanden in ‘de spotlight’ te zetten, net als de journalisten van de Boston Globe toentertijd deden. Ik wil mensen een stem geven die hier nooit de kans voor krijgen of simpelweg niet durven hun verhaal naar buiten te brengen. Journalisten zijn noodzakelijk om de wereld een stukje mooier te maken. Ik wil hieraan bijdragen. In welke vorm ik dit ga doen? Dat hoop ik dit jaar te ontdekken. Net als andere (nog) onbekende vaardigheden, tijdens de master en nog lang daarna. Want dat kenmerkt een journalist: journalisten zijn ontdekkers. 

Artikelen die ik heb geschreven tijdens de pre-master

Waarom Loekasjenko zich een lockdown niet kan permitteren

Kennis als wapen tegen kanker

Waarom lerarenopleidingen ondanks extra maatregelen onpopulair blijven

Vrijwilligerswerk bij de lokale omroep

Verslag opening Happietaria Leiden 2019

Programma: Generatie XYZ

Podcast: VlietCast

Artikelen die ik heb geschreven tijdens de master

Onenigheid over de Bult: onzekerheid blijft

Straatpastor organiseert filosofieclub voor daklozen in Amsterdam

 

mijn producties
 
Profielfoto Jessica
contact met Jessica