portfolio | Doortje Noordam
Voor mij ligt de basis van journalistiek in nieuwsgierigheid
 

Nieuwsgierig. Volgens de Dikke van Dale ook wel ‘verlangend te weten’. Als journalist wil ik weten hoe iets zit en elke dag weer verrast worden. Vanuit deze nieuwsgierigheid heb ik de ambitie om mij op verschillende vlakken te ontwikkelen tot een professionele journalist. 

Tijdens mijn bachelor Communicatie heb ik kennisgemaakt met het vak journalistiek. Het schrijven en publiceren trok me, maar ook het uitvoeren van onderzoek. Omdat ik mij verder wilde ontwikkelen heb ik afgelopen jaar de pre-master Journalistiek en Nieuwe Media (JNM) gevolgd. Aansluitend ben ik nu gestart met de master JNM, waarbij de combinatie tussen een wetenschappelijke en praktische leerweg me aanspreekt. Ik heb tijdens de pre-master geleerd hoe je als kritische, maar open journalist aan de slag gaat. Een nieuwsgierige houding leidt tot het ontdekken van het onbekende.

Het vak van journalist trekt me en hier liggen mijn ambities. Tijdens mijn bachelor en pre-master heb ik bij een sport & entertainment marketingbureau gewerkt en heb ik een stage gelopen bij Mediabedrijf Hearst. Hier kon ik mijn tot nu toe geleerde journalistieke kwaliteiten inzetten. Deze branche interesseert me en het werk in de praktijk smaakt naar meer. Vanuit mijn nieuwsgierigheid uitzoeken wat een merk wil en hoe je dit het beste kunt aanpakken om een doelgroep aan te spreken is iets wat ik graag doe.

Daarnaast ligt mijn interessere bij interviewen. Dit heb ik ervaren tijdens het schrijven van mijn pre-masterscriptie. Deze ging over hoe twee grote Nederlandse kranten huidskleur omschrijven, 2016 vergeleken met 2022. Hier heb ik (hoofd)redacteuren geïnterviewd. Door met nieuwsgierigheid mensen te spreken en bevragen kom je uit je bubbel en leer je van elkaar. Ik hoop dit tijdens de master nog beter leren, zodat ik me in de toekomst kan specialiseren.

Omdenken: “Nieuwsgierigheid brengt je waar je met weten nooit komt.”

mijn producties
 
Profielfoto
contact met