portfolio | Jan de Wit
Van je hobby je werk maken
 

Tijdens het toelatingsgesprek voor de master Journalistiek & Nieuwe Media kwam de vraag ter sprake welke kant ik op wou in de journalistiek. Na daar een zomer zorgvuldig over na te hebben gedacht, kwam ik tot de conclusie dat mijn absolute doel in het professionele deel van het leven Italiƫ correspondent worden is. In mijn ogen een mooie ambitie, maar ook een lastig haalbare. Domweg omdat er niet veel plaatsen beschikbaar zijn en de factor geluk daarom een grote rol speelt.

Italiƫ vind ik een fascinerend land vanwege de millennia oude cultuur, de natuur de mensen, de gastronomie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegelijk biedt Nederland ook zeer veel mogelijkheden op uitdagende journalistieke banen en mooie verhalen. Ik haal enorm veel plezier uit het schrijven van langere achtergrondverhalen, bij voorkeur over maatschappelijke problemen. Zo ben ik samen met drie mede-studenten bezig met een artikel over mentale problemen onder studenten. De verhalen hebben ons zeer geraakt en we willen daarom ook verder met het onderwerp wanneer de opdracht erop zit.

Als journalist heb je de macht om aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen. Wanneer een journalist goed gedocumenteerd op een bepaald onderwerp blijft hameren komt er vanzelf een moment dat het breder gedragen worden. Het aankaarten van maatschappelijke problemen maakt dat de mediafunctie van doorgeefluik een dankbaar aspect krijgt. Vertaald naar wat ik hier later mee zou willen, lijkt mij schrijven voor NPO Focus een prachtige kans.

Ten slotte schrijf ik op mijn eigen site wekelijks over mijn amateurvoetbalclub. Het biedt mij een leuk evenwicht om ook over een luchtig onderwerp te schrijven. Alleen schrijven over problemen lijkt mij op de lange termijn erg deprimerend. Schrijven over amateurvoetbal houdt voor mij ook het schrijven zelf leuk. Want dat is voor mij uiteindelijk de reden dat ik journalist wil worden, ik vind schrijven gewoon hartstikke leuk om te doen!

mijn producties
 
contact met Jan