portfolio | Eline Bouma
Van een ver van mijn bed show naar bewustwording
 

Als klein meisje hoorde ik vaak verhalen over ellende in de wereld. Ik hoor je denken: ‘Wat is dat nou voor iets onverantwoordelijks?’, maar dat viel reuze mee. Op een nuchtere, maar ook zeker indrukwekkende manier vertelde mijn vader over de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn reizen voor een ontwikkelingsorganisatie. Van jongs af aan was ik mij er bewust van dat ik in een land opgroeide dat niet te vergelijken is met veel andere plekken op de wereld.

In 2014 ben ik fotografie gaan studeren. In de eerste week aan de University of Applied Photography bazuinde ik vrolijk rond dat ik modefotograaf wilde worden. Ik vraag me ondertussen nog steeds af waarom, aangezien ik nooit veel met mode heb gehad. Het was daarom ook niet opmerkelijk dat ik al in week twee van gedachten veranderde.

Mijn interesse in het buitenland was – en is nog steeds – groot. De richting van documentairefotografie sloot hier een stuk beter bij aan. In vier jaar tijd bouwde ik een fotografisch portfolio op waarin mijn interesses rondom sociale thema’s de focus kregen. Mensen (vaak minderbedeelden) staan in mijn projecten altijd centraal.

Een foto vertelt meer dan duizend woorden. Een mooie quote, maar ik ben het er niet mee eens. Een foto vertelt veel, maar de context van een foto is in de meeste gevallen sterk bepalend. Door voorafgaand aan projecten onderzoek te doen, wil ik alles te weten komen over dat specifieke onderwerp. Door hierna ‘het veld’ in te gaan, door te praten met mensen en door zelf het probleem te zien, doe ik er alles aan om het onderwerp uit te pluizen.

Mijn ambitie? Bewustwording creëren over onderwerpen die voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show zijn. Zorgen dat problemen van ver over onze grens ook de aandacht krijgen die ze verdienen. Ik wil fotografische of videoreportages maken die een sociale misstand zodanig presenteren dat je het als kijker wel móet afkijken. Daarnaast moeten de reportages niet enkel het probleem uitleggen, maar ook mogelijke oplossingen aandragen. Wat kan er beter? Wat kan ik eraan doen? Hoe kan het wel? Kortom: informeren, choqueren, ontroeren en aanzetten tot actie.

mijn producties
 
Profielfoto Eline
contact met Eline