portfolio | Marianne Boer
Persoonlijke verhalen zijn de mooiste verhalen
 

Journalist worden was ooit mijn droombaan. Ik vertelde dat aan iedereen die het horen wilde. Ergens op de middelbare school verdween die droom naar de achtergrond, maar nu, heel wat jaren later, is die droom weer springlevend. Ik wil journalist zijn. 

Ik wilde journalist worden, omdat ik verhalen wilde schrijven en vertellen. Mensen ontmoeten, onderzoek doen naar alle mogelijke onderwerpen en dat dan vertellen aan je publiek leek mij fantastisch. Toch koos ik toen ik begon met studeren een compleet andere opleiding: Engelse Taal en Cultuur. Ik dacht dat die opleiding beter bij mij paste en dat ik liever daar een toekomst in zocht.

Maar toen mijn uitwisseling naar Zuid-Afrika werd gecanceld door corona en ik opeens een minor in Nederland moest kiezen, zag ik een kans om mijn vroegere wens toch uit te laten komen. Ik koos de minor Journalistiek en Nieuwe Media. Die minor heeft me doen inzien dat journalistiek echt mijn vak is en dat de 15-jarige middelbare scholier die tegen iedereen vertelde dat ze later journalist werd, er uiteindelijk helemaal niet zo ver naast zat. Ik volg daarom nu aan de Universiteit Leiden ook de master Journalistiek en Nieuwe Media, waar ik het erg naar mijn zin heb.

Mijn grootste journalistieke passie is human interest verhalen. Verhalen van mensen over hun leven, verhalen over moeilijkheden, ingrijpende gebeurtenissen en kwetsbaarheid, over hoop en doorzettingsvermogen. Dat zijn de verhalen die mij aanspreken. Ik wil zoeken naar de mensen achter maatschappelijke problemen en die een stem geven. Die persoonlijke verhalen zijn voor mij namelijk de mooiste verhalen.

Daarom is echt aandacht hebben voor wat iemand te vertellen heeft voor mij enorm belangrijk. Alleen als je echt naar iemand luistert kan diegene je raken. En als ik als journalist geraakt ben, kan ik vervolgens zorgen dat mijn publiek ook geraakt wordt. Daardoor krijgen abstracte termen en problemen een menselijk gezicht. Dat is hard nodig, want aan begrip ontbreekt het vaak in de huidige samenleving. Daarom is human interest echt mijn passie: mensen raken met verhalen van andere mensen.

mijn producties
 
Profielfoto Marianne
contact met Marianne