portfolio | Marciëlle van der Kraan
Oneindige interesse in alles wat los- en vastzit
 

Al op jonge leeftijd wist ik dat ik niet van plan was om de rest van mijn leven alleen maar van 9 tot 5 achter een bureau te zitten. Doelloos geld genereren interesseert me niet. Ik wil een vak waarbij ik, naast dat ik er gelukkig van word het dagelijks te beoefenen, het gevoel heb dat ik ergens iets aan kan bijdragen.

Schrijven is een passie. Net als taal. Dit laatste kwam vooral tot uiting tijdens mijn bachelor studie Nederlandse Taal en Cultuur. Ik vind de mogelijkheden en het dynamische karakter van taal ontzettend intrigerend. De juiste formulering vinden van een zin; dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk dat ik daar door de jaren heen beter in ben geworden. Deze passies hebben ervoor gezorgd dat ik op mijn zestiende al wist dat journalistiek mijn vak zou worden.

Verder is mijn hoofd één groot vraagteken. Mijn dag staat echt in het teken van vragen stellen over alles wat gezegd wordt en wat gebeurt. Dat klinkt gek, maar dit is bij journalistiek in mijn ogen wel belangrijk. Die nieuwsgierigheid lijkt misschien wat cliché, maar als je niet een greintje nieuwsgierigheid in je hebt, zit dit beroep je al snel tegen.

Ik ben van mening dat het actuele nieuws van belang is, maar mijn oor staat meer naar de grote onderliggende vraagstukken die bij dat actuele nieuws horen – maar vaak niet besproken worden in de media. Er wordt mij altijd gevraagd waar mijn interesse ligt, of in wat voor soort specialisatie ik geïnteresseerd ben. Ik heb nooit een concreet antwoord op die vraag kunnen formuleren. Daar is een hele duidelijke reden voor: ik vind alles interessant.

Om deze reden wil ik graag onderzoeksjournalist worden. Ik wil allerlei thema’s bespreken: van ecologische tot economische, van maatschappelijke tot medische, van politieke tot historische, en nog zoveel meer. Het wekt allemaal mijn interesse.

Later zou ik graag voor een medium werken waarbinnen ik mijn eigen gang kan gaan en mijn eigen nieuwsgierigheid kan volgen. Ik wil over alles zoveel mogelijk experts spreken, zodat ik voor de lezers van dat medium de belangrijke verbindingen kan leggen. Ik wil een poging doen de wereld beter te begrijpen, maar ook anderen hierbij helpen door voor hen te schrijven.

mijn producties
 
Profielfoto Marciëlle
contact met Marciëlle