portfolio | Irma de Vries
Niet alleen praten, maar ook écht iets zeggen
 

Mijn stem is altijd al mijn favoriete instrument geweest. Als baby gebruikte ik mijn stem om te krijsen, als peuter om (heel veel) mee te praten en op de basisschool vooral om mee te zingen en toneel te spelen. Nu ik ouder ben, wil ik mijn stem inzetten om mensen te informeren en de wereld steeds een stukje transparanter en mooier te maken. Niet alleen praten, maar ook écht iets zeggen.

Het vertellen van verhalen heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Ik deed mee aan elke musical of voorleeswedstrijd in Friesland, verplichtte mijn ouders te kijken naar mijn zelfbedachte onemanshows en sprong een gat in de lucht als ik in de klas een spreekbeurt mocht houden.

Tijdens mijn studententijd ben ik mijn stem blijven gebruiken: als nieuwslezer, verslaggever of presentatrice bij de lokale omroep. Dit smaakt naar meer. Waar ik vroeger al blij was als er überhaupt iemand luisterde, wil ik nu ook mensen informeren en fascineren. Ik wil verhalen vertellen waardoor mensen de wereld om hen heen steeds een stukje beter begrijpen. Dat is voor mij het doel van journalistiek.

Het lijkt me een fantastische uitdaging om me hierbij te focussen op kinderen en jongeren. Kinderen zijn vaak slimmer dan wij denken, en het is onze taak informatie zo goed mogelijk door te geven aan de volgende generatie. Hiervoor is niet alleen goede onderzoeksjournalistiek nodig, maar ook de juiste bewoording en presentatie.

Hoe breng je bloederig nieuws over op kinderen zonder ze bang te maken? Hoe leg je jongeren een internationaal conflict zo duidelijk en objectief mogelijk uit in een explainer van slechts enkele minuten? Het overbrengen van een ongrijpbare situatie op een begrijpelijke manier voor de desbetreffende doelgroep. Daar wil ik mijn stem voor gebruiken.

mijn producties
 
Profielfoto Irma
contact met Irma