portfolio | Thomas Jak
Moedig Voorwaarts
 

“Moedig voorwaarts, maar waarheen?” Gerard Reve vroeg het zich af. Hoewel hij er een pessimistischer wereldbeeld op nahield dan ik, is het een belangrijke vraag voor een journalist. Wat gebeurt er in de wereld en waarom is dat relevant of interessant? Wat zijn de mogelijke gevolgen? Vanuit welk perspectief bekijk ik dit?

In tijden van fake news en alomtegenwoordig populisme is het onverminderd belangrijk de politiek en de wetenschap te duiden. Het imago van politici is slecht, terwijl het met onze democratie relatief goed gaat. Er is kritiek op wetenschap omdat het ‘ook maar een mening’ zou zijn, of ‘maatschappelijk niet relevant.’ Uiteraard moeten er regels zijn voor onderzoek, maar zonder wetenschap zouden we doof en blind zijn. Het is aan de journalist om ontwikkelingen uit te leggen en in een context te plaatsen.

Is de Donald Trump een geniale strateeg of een gek met macht? Wie bepaalt, aan de hand van welke criteria, of een studie aan de geesteswetenschappenfaculteit maatschappelijk relevant genoeg is om te mogen blijven bestaan? Hoe zijn doorbraken in de wetenschap interessant voor een groot publiek? Maar ook: Hoe staat het muzikale geluk van de bandleden van Kobus en de Rokkers misschien wel symbool voor iets groters?

Net zo belangrijk is cultuur: Waar vinden we de dingen die ons plezier brengen? Een sportwedstrijd of concert om onze gedachten te verzetten, een kunstwerk om te bewonderen. Soms is een kunstwerk een wereld op zich, of juist een andere kijk op dezelfde wereld, maar biedt het in ieder geval een verrassend perspectief. Daar kan ook een journalist van leren.

mijn producties
 
contact met Thomas