Toen ik op mijn 17de koos om de opleiding ‘Fashion & Branding’ aan het Amsterdam Fashion Institute te gaan volgen, kreeg ik kritische vragen. “Hoe denk jij geld te gaan verdienen met kleding? En wat is daar belangrijk aan?” “Kijk eens naar wat je nu aan hebt”, zei ik. “Iedereen draagt kleding. Kleding is een basisbehoefte, komt voort uit één van de grootste industrieën ter wereld. Belangen en omzet zijn enorm”. Bovendien gaat het bij ‘Fashion & Branding’ om merkidentiteit, imago en communicatie. Daar hebben alle bedrijven mee te maken.
De kledingindustrie heeft helaas ook grote gevolgen voor het milieu. Je ziet dat grote modeketens dat steeds vaker onder de aandacht proberen te brengen. Ook is er in productielanden soms sprake van slechte arbeidsomstandigheden, daar mag ook meer aandacht voor zijn. Een industrie waar je een mening over moet hebben en waar je een boodschap over kan brengen die iedereen aangaat. Iedereen speelt zijn rol in die industrie: “wie koopt of draagt er niet kleding?”.
Tijdens mijn stage bij Volt Magazine in Londen leerde ik hoe je mode combineert met journalistiek. Het was bijzonder hoe je een verhaal kan vertellen dat je zelf opbouwt als artikel. Je kan je lezers daarmee overtuigen van jouw standpunt. Zo’n verhaal kan je versterken door het toevoegen van foto’s of video’s.
Daarnaast leerde ik dat mode een reflectie is van de maatschappij. Zo heeft de opkomst van internet veel invloed gehad op mode. Door sociale media is men veel meer met elkaar verbonden. Deze maatschappelijke ontwikkeling zie je ook terug in de mode. Je hoeft je niet per se meer te identificeren met de mensen waar je vandaan komt, je kan op social media mensen vinden die net als jij denken en je identificeren met wie je maar wilt. Ook bieden sociale media het ideale platform om te laten zien wie je bent.
Het was voor mij een logische keuze om na mijn bachelor ‘Fashion & Branding’ de master ‘Journalistiek & Nieuwe Media’ te gaan volgen bij de Universiteit Leiden. Hier wil ik me graag verder ontwikkelen in audiovisuele journalistiek. Daarnaast wil ik meer leren over maatschappelijke thema’s, die belangrijk zijn binnen de mode, zoals gender, identiteit en duurzaamheid. Ik kan dan laten zien dat mode veel meer is dan alleen kleding. Mode gaat ons allemaal aan.