portfolio | Amine Willemse
Mijn interesse in misdaadjournalistiek
 

Ik heb altijd al een grote interesse gehad in misdaadverslaggeving.  Alleen ben ik er in het verleden eigenlijk nooit daadwerkelijk mee bezig geweest. Toen ik een jaar of 20 was, wilde ik graag iets met ‘journalistiek’ doen. Alleen kon ik mijn interesse daarin niet helder plaatsen.  Ik begon met een HBO communicatie opleiding in de hoop dat ik uiteindelijk zou ontdekken in welk vakgebied ik mij wilde bekwamen.

De reden waarom ik graag journalistiek werk wilde verrichten kwam vanwege televisieprogramma’s zoals van Peter R de Vries of afleveringen van de documentairemaker Louis Theroux. Ik wilde graag bijzondere verhalen uitlichten en misstanden aan de kaak stellen. Hiervoor leent misdaadjournalistiek zich uitstekend.

Tijdens het derde jaar van mijn communicatie opleiding in 2015 volgde ik de minor onderzoeksjournalistiek, die werd gegeven door Argos journalist Willem de Haan. Ik moet zeggen dat dit één van de verstandigste keuzes in mijn leven was geweest. De minor heeft eigenlijk in grote mate mijn interesse vergroot om maatschappelijke mistanden aan de kaak te stellen.

Ik had destijds een bijbaan in de nachtclub Escape in Amsterdam waar je diverse criminelen bij de VIP tafels kon spreken. De verhalen van diverse criminelen die daar rondgingen integreerden mij zo erg dat ik er graag verhalen over wilde gaan schrijven. Ik bekeek ook steeds meer internationale nieuwssites en las boeken van misdaadverslaggevers waaronder het boek Misha Glenny De slag om Rio. Dit laatste boek geeft een goed beeld hoe het eraan toegaat in de sloppenwijken in Brazilië.

Mijn interesse in misdaadverslaggeving breidde zich uit buiten Nederland. Ik ben van afkomst deels Nederlands en deels Algerijns. Als gevolg hiervan begon  ik mij  te verdiepen in de misdaad in Noord Afrika. Ik heb dit land vanaf kinds af aan bezocht en spreek  het Arabische dialect dat daar gesproken wordt. Een werkplek bij Free Press Unlimited tijdens mij HBO opleiding was dan ook een voorspelbaar vervolg. Ik verdiepte mij tijdens mijn periode bij Free Press Unlimited tussen 2016 en 2017 in internationale misstanden in ontwikkelingslanden waar mensenrechten werden geschonden.

Al was ik daar niet met journalistiek schrijfwerk bezig, ik evalueerde wel aan de hand van rapportages hoe het met journalistieke projecten in bepaalde landen was gesteld. Het journalistiek schrijven over thema’s als misdaad kwam ik pas in aanraking tijdens de pre-master van de opleiding Journalistiek en Nieuwe media in 2018 aan de Universiteit van Leiden. Het was weliswaar voor een lokaal nieuwsplatform, maar het gaf mij wel de mogelijkheid om te gaan schrijven over onder meer liquidaties die zich in Nederland afspeelden. Lees bijvoorbeeld mijn artikel: Wat heeft DNA-onderzoek betekend in de liquidatiezaak van Zeynel Er.

mijn producties
 
contact met Amine