portfolio | Kim Bakker
De juiste woorden maken het verschil
 

Ooit volgde ik een vak dat Woorden als Wapens heette, en van die vergelijking is niets gelogen. Met woorden kun je raken als een zwaard, snijden als een mes en inslaan als een bom. Ze kunnen verbinden, veranderen en verrassen.

Dat geeft de journalist een stuk gereedschap in handen dat ik niet ongebruikt wil laten liggen. Want anders dan de norm wellicht voorschrijft, kun je als journalist meer dan alleen beschrijven en analyseren. Dat jouw woorden effect hebben op je publiek, is onoverkomelijk. Dus wil ik dat niet alsnog proberen te vermijden, maar het juist opzoeken en ten goede inzetten.

In een wereld waarin de zeespiegel elk jaar weer sneller blijkt te stijgen dan verwacht, de biodiversiteit achteruit holt en de allerarmsten steeds verder verstrikt raken in het web van de allerrijksten, is het te makkelijk om vanaf de zijlijn te blijven toekijken hoe de ramp zich voor je ogen voltrekt. Dus doe ik dat niet.

Ik kies niet voor die makkelijke weg. Ik wil niet pretenderen neutraal te staan in al die maatschappelijke, ecologische en persoonlijke verhalen die me eigenlijk zo aan het hart gaan. Met onverschilligheid gaan we het tij niet kunnen keren. Met betrokkenheid wel.

Nee, ik sta niet op de barricade en ik begeef mij evenmin in de politieke arena. Liever gebruik ik mijn pen om niet alleen te vertalen en te duiden, maar ook te inspireren en te activeren. Want volgens mij is dat óók de rol van de journalist.

In ieder geval de mijne.

mijn producties
 
Profielfoto Kim
contact met Kim