portfolio | Paul Maas
Je hebt twee oren en maar één mond: twee keer zoveel luisteren dan dat je praat dus
 

Dat zei mijn oom lange tijd geleden tegen me op een familieverjaardag. Hoewel ik er later achter kwam dat dit vooral bedoeld was als sneer naar de kwebbelende tantes aan de andere kant van de kamer, bleef de uitspraak wel hangen. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar wat mensen deden en wat hen dreef. Al snel viel mij op dat mensen graag hun verhaal vertellen als je de goede vragen stelt en naar ze luistert. Of het nou een vreemde was op een verjaardag of een leraar geschiedenis op de middelbare school: via een goede vraag kon ik snel het diepe in.

In 2015 begon ik aan een bachelor Politicologie. Een brede studie waarbij je leert om verschillende maatschappelijke kwesties vanuit verschillende hoeken te analyseren. Dergelijke analyses begonnen met kritische vragen: ‘Wat is rechtvaardig?’ en ‘Wie krijg wat in een samenleving?’. Nachtenlang heb ik papers geschreven die deze vragen trachtten te beantwoorden. Maar ik was ook geïnteresseerd in de vragen zelf: ze deden de mens denken.

Na een snuffelstage bij de RTL was ik vastberaden om het enthousiasme op het gebied van interviewen in de praktijk te brengen. Ik begon als vrijwilliger bij Science 071, een wetenschapsprogramma op Sleutelstad FM. Daar presenteerde ik veel en hield wekelijkse interviews. Bij Sleutelstad groeide ik door en in maart dit jaar begon ik mijn eigen show op de woensdagavond. In de Woensdagavond van Sleutelstad geniet ik de vrijheid om zelf interviews te regelen en te houden met interessante gasten.

Inmiddels volg ik de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Met veel plezier ontdek ik elke dag nieuwe kanten van de professie. Ik leer hoe je mensen informeert en vermaakt met geschreven stukken, podcasts en audiovisuele montages. Misschien zal ik op een gegeven moment moeten kiezen waar ik zelf mee aan de slag ga, maar voorlopig geniet ik van de vrijheid die de studie geeft om het allemaal te proberen.

Welke koers ik op de oceaan der carrièremogelijkheden ga varen weet ik nog niet precies. Maar ik heb de wind van mijn nieuwsgierigheid in de zeilen. En daar bedank ik mijn oom nog regelmatig voor.

Hieronder een link naar De Woensdagavond op Sleutelstad, via de player is elke uitzending terug te luisteren:

https://sleutelstad.nl/programma/de-avond-met-paul-willem-jan

mijn producties
 
Profielfoto Paul
contact met Paul