portfolio | Xanthe Wijzenbroek
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’
 

Met deze gedachte begon ik in 2017 aan mijn bacheloropleiding Internationale Betrekkingen en Organisaties. Tijdens mijn studie werd mijn sterke internationale belangstelling bevredigd. Of het nu ging over globalisering, conflicten, de kloof tussen arm en rijk, migratieproblematiek of politieke vraagstukken, ik kon niet genoeg krijgen van de wereldproblematiek. Mijn hoofd begon al helemaal overuren te draaien als het college ging over ontwikkelingsvraagstukken in Afrika.

Toch miste ik het enorm om mijn kennis te kunnen toepassen in de praktijk. In mijn derde jaar wilde ik het helemaal anders doen. Ik móést iets avontuurlijks hebben waarin ik zowel mijn creativiteit, als mijn passie voor sociale problemen in ontwikkelingslanden kon uitten. Toen vond ik het. Journalistiek bleek helemaal mijn pakkie-an te zijn.

Schrijven, fotograferen, twitteren, filmen, onderzoeken, interviewen en factchecken – bij de Minor Journalistiek en Nieuwe Media leerde ik alles van het journalistieke vak. Voor het eerst was ik echt bezig met het maken van een productie, in plaats van mezelf door oneindige boeken te wurmen. En dat vond ik heerlijk.

Sindsdien wil ik niets liever doen dan verhalen maken die mij nauw aan het hart liggen. Mijn ambitie is daarom om documentaires en (foto)reportages te maken om verhalen te vertellen die ertoe doen en die mensen aan het denken zet. Hierbij staan ontwikkelingsvraagstukken hoog op mijn agenda. Juist met een medium zo krachtig als film wil ik aandacht besteden aan de kernthema’s in ontwikkeling, zoals armoedebestrijding, de effectiviteit van hulp en de relatie tussen ontwikkeling en democratie.

Alhoewel dit doet vermoeden dat ik ondertussen voor Miss Universe aan het solliciteren ben, ken ik natuurlijk ook mijn valkuilen. Soms verlies ik mijzelf in mijn enthousiasme, perfectionisme en langdradigheid. Maar gelukkig zit het woord ‘uitgeleerd’ niet in mijn vocabulaire. Met de Master Journalistiek en Nieuwe Media wil ik de kunst leren om zo kort en krachtig mogelijk een boodschap over te brengen aan een breed publiek. Ook wil ik met een stage andere journalistieke vaardigheden verbeteren zoals fotograferen, video-en geluidsopnames maken, redigeren en monteren. Het journalistieke pad dat ik daarna zal bewandelen tast nog in het duister. Maar in elk geval is het journalistieke vlammetje voorgoed aangewakkerd.

mijn producties
 
Profielfoto Xanthe
contact met Xanthe