portfolio | Marijke van Broekhoven
Ik ben de juiste weg ingeslagen
 

Als je klein bent, wordt vaak aan je gevraagd wat je wilt worden als je later groot bent. Sommige mensen weten vanaf dat ze kunnen praten welke carrière ze ambiëren, maar mijn antwoord wisselde zo’n vijftien jaar geleden wekelijks. Van dierenarts en landschapsarchitect tot kapper, ik wilde het allemaal. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar alles.

In 2015 startte ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Ik leerde zoeken naar feiten en teksten grondig analyseren. Tegelijkertijd merkte ik dat ik niet helemaal thuis was in de wereld van wetten en maatstaven. Regels zijn goed, maar kunnen creativiteit ook in de weg staan. In een van mijn colleges in mijn derde jaar vertelde een van mijn professoren met zoveel detail en overgave over een casus dat ik dacht: ‘dat wil ik ook.’ Ik wilde een verhaal vertellen dat blijft hangen. Deze realisatie in combinatie met mijn nieuwsgierigheid en mijn voorliefde voor schrijven, deed bij mij het kwartje vallen. In 2019 begon ik daarom aan de minor Journalistiek en Nieuwe Media en dit jaar ben ik begonnen aan de gelijknamige master.

Naast mijn studie heb ik me aangesloten bij een wetenschapsprogramma van de lokale omroep. Daar maak ik, samen met een aantal medestudenten, een radioprogramma dat wetenschappelijke informatie behapbaar maakt voor iedereen. Ik krijg de kans allerlei wetenschappers en specialisten te interviewen. Dat is ontzettend leerzaam. Wat ik vooral goed vind aan het programma is dat het goede informatie wil bieden aan een breed publiek. Kennis is in tijden van fake news en misinformatie ontzettend waardevol en dat is iets wat ik ook graag wil uitdragen. De hoeveelheid slechte en onjuiste informatie die mensen geloven en met elkaar delen, vind ik soms zorgwekkend. Informeren en amuseren, dat is mijn doel in de journalistiek.

Ik merk nog steeds dat mijn brede interesse en nieuwsgierigheid mij ontvankelijk maken voor veel van wat mijn opleiding en de journalistiek te bieden hebben. Ook al heb ik nog geen precies doel voor ogen, ik ben de juiste weg ingeslagen.

mijn producties
 
Profielfoto Marijke
contact met Marijke