portfolio | Fate Minderhout
Hoe mensen denken over de werkelijkheid, maakt de werkelijkheid
 

Nieuwsgierigheid is de grootste drijfveer achter de dingen die ik doe. Ieder antwoord leidt bij mij tot meer vragen, en ik ben altijd benieuwd naar de achterliggende argumenten voor wat we als feiten aannemen. Om mijn vragen beantwoord te krijgen, raadpleeg ik vaak verschillende media. Zo heb ik in de loop der jaren een sterke fascinatie voor de journalistiek ontwikkeld, wat mij tot het idee heeft gebracht om me te oriënteren op een carrière in dit prachtige vak.

Vanuit onderzoeksperspectief ben ik voornamelijk geïnteresseerd in cultureel-maatschappelijke thema’s, met een specifieke belangstelling voor macht en politiek gerelateerde onderwerpen. Met mijn academische achtergrond in de culturele antropologie en ontwikkelingssociologie, analyseer ik sociale fenomenen echter vanuit een holistisch perspectief. Dat wil zeggen dat alle verschillende facetten betrokken moeten zijn om een zo volledig mogelijk verhaal te maken. Van geschiedenis tot economische ontwikkelingen, en taal tot machtsstructuren; alles is met elkaar verbonden en heeft invloed op dat wat er op een specifiek moment op een specifieke plek gebeurt, maar vooral ook op hoe mensen hierop reageren. De betekenissen die mensen geven aan de wereld om hen heen, en daaruit gevormde belangen, staan in verband met hun sociale werkelijkheid. Ieder mensen heeft zo zijn eigen conceptie van de realiteit, wat kan leiden tot onderling onbegrip en botsing.

Ik denk dat hier dan ook een belangrijke rol voor de journalist is weggelegd als bemiddelaar in maatschappelijke discussies, door mensen ‘de ander’ te leren begrijpen, maar ook zichzelf een spiegel voor te houden. Zo wordt wat als normaal gezien wordt bijzonder, en wat als bijzonder gezien wordt, misschien normaal. Zoals het beroemde citaat van de Franse filosoof Voltaire (1694) luidt: ‘Le sens summun, n’est pas si commun’.

mijn producties
 
Profielfoto Fate
contact met Fate