portfolio | Joy Leering
Het enige dat blijft zijn verhalen
 

Door de jaren heen kom je erachter wat je drijft en interesseert. Voor mij zijn dat verhalen. Fictie, non-fictie, lang, kort: het maakt niet uit. Van jongs af aan luisteren we naar de verhalen die ons voorgelezen worden en nu verslinden we uren met het kijken naar zowel zinnige als onbenullige televisieprogramma’s, films en documentaires.

En geweldig dat we het vinden.

Dat is waar ik me in wil ontwikkelen. Verhalen creëren waar de lezer of kijker op het puntje van z’n stoel bij gaat zitten. Ik weet dat de master Journalistiek en Nieuwe Media mij daar bij kan helpen. Na mijn bachelorstudie Communicatiewetenschap deed het me goed om een half jaar te reizen in Zuid-Amerika. Hier ervoer ik hoe mensen, ongeacht waar ze vandaan komen, de drang hebben om samen te komen en hun persoonlijke ervaringen te delen.

Tijdens mijn stage bij VROUW heb ik drie maanden lang mogen meemaken hoe het is om voor een groot publiek te schrijven en andermans verhalen te delen. Dat voelde als een eer. Om iemands vertrouwen te winnen en zich veilig genoeg bij jou te laten voelen om zijn of haar verhaal aan tientallen duizenden mensen voor te dragen.

Daar wil ik in verder en daar zal ik in verder blijven gaan. Uiteindelijk hebben we allemaal behoefte aan informatie. Mijn ambitie is om op een originele manier de diepte in te gaan en onderwerpen (hoe groot of klein ze ook lijken) uit te pluizen. Later zie ik mezelf als onderzoeksjournalist of documentairemaker. Ik heb heel vluchtig mogen proeven hoe het is om een onderwerp dat ik heb bedacht aan te kaarten bij een redactie. Dit was toen ik bij Rambam het thema ‘ayahuasca’ introduceerde met mijn bevindingen, waarna zij er een item van hebben gemaakt.

Dat is toch de mooiste uitdaging? Om van een, op het eerste gezicht misschien nietszeggend, onderwerp een rond verhaal te kunnen maken – zij het op papier of op beeld – waarvan een publiek denkt: ‘Waarom heb ik dit nergens eerder nog gezien?’

mijn producties
 
contact met Joy