portfolio | Daan Koopen
Even kennis maken..
 

Hallo daar!

Mijn naam is Daan Koopen, freelance journalist met grote ambities. Mijn naam is nu misschien nog onbekend, maar ik hoop daar binnenkort verandering in te brengen.

Van 2015 tot 2019 heb ik Engels gestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Toch merkte ik tijdens mijn studie al vrij goed dat ik daarin geen toekomst voor mezelf zag. Ik zag mezelf niet voor de klas, ondanks het feit dat ik graag duiding geef in moeilijk of vaak onbekende onderwerpen. Noem het een natuurlijke nieuwsgierigheid.

Om die reden begon ik in 2019 met de minor Journalistiek & Nieuwe Media aan de Universiteit van Leiden. Als journalist doe je niet anders dan de complexe buitenwereld duidelijk maken voor je medemens. Ik vond het gelijk een prachtig vak.

Tijdens mijn stage wilde ik gelijk aan de absolute top beginnen. De televisiejournalistiek in! Na vele afwijzingen mocht ik uiteindelijk aan de slag als online redacteur voor het televisieprogramma PAUW. Een fantastische ervaring achter de schermen van de grootste talkshow van Nederland.

Nog geen week nadat die stage tot zijn einde was gekomen, liep ik al mee op de buitenlandredactie van RTL Nieuws. Daar leerde ik de fijne kneepjes van de videobewerking en het maken van voltallige nieuwsitems. Daar werd mij aangeraden om de regiojournalistiek in te gaan. Dat zou namelijk een perfecte leerschool zijn voor beginnende journalisten.

Zo kwam ik als freelance journalist terecht bij Omroep West en Unity.nu. Daar geniet ik intens van mijn werk in de lokale journalistiek. Niet alleen als redacteur, maar ook als verslaggever, videobewerker, cameraman en nog veel meer.

Ik geloof dat de journalist ten eerste in dienst staat van zijn medemens. Journalisten zijn de brug tussen de wereld en ‘de kleine man’. De artikelen de we schrijven, de video’s die we filmen en de interviews die we houden dienen allemaal een enkel doel: de overdracht van kennis.

Waarom lopen de spanningen in Amerika op? Wat zijn de belangrijkste onderwerpen van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021? Wat gebeurt er in mijn stad? Deze, en nog vele andere vragen kunnen wij als journalist beantwoorden voor onze medemens. Dat is onze taak. Wij maken de wereld een stukje duidelijker. Daarom zit ik in de journalistiek.

Waar die passie me heen brengt, weet ik nog niet precies. Ik wil veel doen. Veel zien. Veel duiden. In de toekomst hopelijk vanaf een landelijk podium. Wellicht in Amerika. Wellicht niet. We zien wel waar het schip strandt.

Mijn portfolio:

Hieronder een kleine selectie van mijn werk:

Wethouder op bezoek bij burgerinitiatieven voor Burendag: ‘Hier word ik heel blij van’

Schrijfster Marlen Visser over haar nieuwe boek ‘Noodlot’

Haagse partijen willen strengere regels voor verkamering

Jeugdzorg in hoge nood: ‘De budgetten stijgen niet mee met de vraag’

Zes vragen over het Malieveld: hoeveel demonstraties kan het nog hebben?

Streep door VakantiePas; geen voordeel voor 10 duizend basisschoolleerlingen in Leiden

Persvoorlichter Trump verlaat Witte Huis

Premier Boris Johnson

Wat mag wel en niet in politieke cartoons

Speciaal aanklager Mueller: ‘Als Trump onschuldig was zouden we dat zeggen’

Wie is klimaatactiviste Greta Thunberg

mijn producties
 
Profielfoto Daan
contact met Daan