portfolio | Robin Nijhuis
“Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden om een verhaal te vertellen”
 

Ik ben altijd al iemand geweest die een verhaal van meerdere kanten bekijkt. Dit kan soms de illusie wekken dat je nergens voor instaat, maar dit open staan voor meerdere perspectieven kan ook juist worden gezien als een sterke kant, al helemaal in onderzoeksjournalistiek.

De reden dat ik pas later journalistiek ben gaan studeren is omdat ik altijd dacht dat het snel, vluchtig en actueel moest zijn. Maar er is gelukkig ook iets als ‘slow journalism’, waarbij je je een langere tijd verdiept in een onderwerp. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in sociaal maatschappelijke onderwerpen en hoe mensen denken en hoe zij zich gedragen. Om die reden heb ik in 2018 een Engelstalige minor in het buitenland gedaan met de focus op psychologie. Daarnaast heb ik altijd al een grote belangstelling gehad voor kunst en cultuur, wat zich uit in mijn oriëntatiejaar op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Ik vind het interessant als een onderwerp een discussie los maakt waar niet per se een concreet antwoord uitkomt, oftewel de ethische vraagstukken aankaarten. Maar ook kleine verhalen waarin juist iemands persoonlijke verhaal een inspirerende boodschap heeft is iets wat me heel erg aanspreekt. Ik haal vooral energie uit het contact dat je hierbij opbouwt met mensen. Vooral het feit dat de persoon in kwestie in eerste instantie een vreemde is en dat gedurende een gesprek de onzichtbare muur langzaam afbreekt. Dit vergt integriteit en aanpassingsvermogen. Dit is iets wat ik van nature wel in me heb, maar waar voor mij ook nog steeds genoeg in te leren valt.

Het maken van verhalen uitte zich voorheen voornamelijk in het maken van videoportretten van personen. Zo heb ik een portret gemaakt van een danseres en choreografe waarin zij vertelt over haar werkwijze, afwijzingen en dromen. Er kunnen uren voorbij tikken terwijl ik zo’n video monteer. En niet omdat ik het uitstel, maar omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn om een verhaal te vertellen. En elke mogelijke manier geeft je een andere kijk op het verhaal en daar dreig ik me nog weleens in te verliezen. De combinatie van beelden en woorden is iets wat mij intrigeert en waar ik verder mee wil.

“Een band creëren en vertrouwen zijn essentieel voor
de informatie die je krijgt”

Een verhaal vertellen begint uiteraard al bij de vragen die je stelt. De manier waarop jij de persoon benadert en hoe je het verhaal belicht is een belangrijk onderdeel in het proces. Ik heb inmiddels wel gemerkt dat je een band creëren en vertrouwen essentieel zijn voor de informatie die je krijgt. De woorden van de persoon in kwestie maken het verhaal, maar je moet wel de juiste vragen kunnen en durven stellen. Ik zou me deze vaardigheid nog meer eigen willen maken tijdens mijn master Journalistiek & Nieuwe Media. Ook het kritisch kijken naar (eigen) journalistieke producten is iets wat ik graag wil leren tijdens deze opleiding.

Na mijn master hoop ik natuurlijk een baan te vinden waarbij ik mijn opgedane kennis kan inzetten. Dit kan van alles zijn; een televisieomroep, een klein videobedrijf of een tijdschrift. Een droom van me is om ooit mijn eigen documentaire te maken. Waarover? Dat weet ik nog niet, maar in ieder geval met als doel elkaar beter te begrijpen en mensen te inspireren.

Portfolio

  • Videoportretten

Hieronder een aantal video’s die ik zelf heb geregisseerd, gefilmd en gemonteerd.

  • Artikelen

In samenwerking met een jong team van vrijwilligers ga ik in gesprek met mensen die zich op hun eigen manier hebben ingezet tijdens corona. Mijn taak is om hen te interviewen en de unieke verhalen op papier te zetten, zodat dit stukje geschiedenis kan worden vereeuwigd in het Nederland Bedankt boek dat in november zal worden gepubliceerd.

Site Nederland Bedankt Nederland

  • Social Media

Voor de start-up My Hopsi heb ik alle social media posts gemaakt. Daarnaast heb ik het logo ontworpen.

Instagram van My Hospi

mijn producties
 
Profielfoto
contact met