portfolio | Francis Kleijwegt
Er is altijd een verhaal
 

‘Ik zie jou ook nog wel een soort van nieuwe Annechien worden, ofzo’, zei een vriend van mij toen we uit verveling tijdens een wiskundeles over onze toekomst spraken. Aan de ene kant wist ik toen nog niet of dat echt iets voor mij was. Maar aan de andere kant zag ik het ook wel voor mij: de journalistieke wereld in.

 Ik ben Francis Kleijwegt, ik ben 22 jaar en start dit jaar met de master Journalistiek en Nieuwe Media. Afgelopen jaar heb ik mijn bachelor Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden afgerond. Het fascineert mij namelijk enorm wat wij allemaal met taal doen en kunnen. Zo denken wij met taal, wij maken onze taal en we vertellen met taal. En dat laatste vind ik nog het leukste van allemaal.

Verhalen horen, lezen en maken. Van kinds af aan ben ik daar eigenlijk al mee bezig. Als basisschoolleerling schreef ik mijn eigen fantasieverhalen of ik zat als het even kon met een boek of ‘kidsweek’ voor mijn neus. Ook op de middelbare school was ik altijd wel bezig met reportages en verhalen maken. Zo maakte ik een videoverslag à la 3 op Reis van de schoolreis naar Griekenland of ik zorgde voor de foto’s van excursies naar Blijdorp, Ieper of Brugge.

Door mijn bachelor, een minor Journalistiek en Nieuwe Media en mijn passie voor verhalen, was de keuze voor deze master dan ook snel gemaakt. Tijdens de minor heb ik geleerd dat ik het heel leuk vind om het gesprek met iemand aan te gaan, om erachter te komen wat zijn of haar redenen, visies en interesses zijn. Zo heb ik onder andere producties gemaakt over de verhalen van een voetbaltrainer van een G-team, een hoofdofficier van de brandweer en een leerkracht uit het basisonderwijs.

En of ik nou in geschreven vorm, alleen met audio of met video een productie maak, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik vind het allemaal tof om te maken. Daarnaast lopen ook mijn interesses in de journalistiek nogal uiteen. Natuurlijk vind ik veel op het gebied van taal interessant, maar ook onderwerpen als onderwijs, kunst, cultuur en politiek kunnen mij enorm boeien. En de sport trekt stiekem ook nog sterk mijn aandacht.

Of ik dus een nieuwe Annechien word of niet, weet ik nog niet. Voorlopig wil ik nog veel leren en verschillende hoeken van de journalistiek ontdekken om erachter te komen wat ik echt wil doen in deze wereld. Wat ik al wel weet, is dat ik verhalen wil blijven vertellen.

mijn producties
 
Profielfoto Francis
contact met Francis