portfolio | Brechje van Bladel
Een vastomlijnd toekomstplan is niks voor mij
 

Ik kan niet zo goed keuzes maken. Of nou ja, ik kan ze wel maken, maar uiteindelijk houd ik me er toch niet aan. Deze zelfkennis deed ik gelukkig al vroeg op en zorgde ervoor dat ik altijd m’n opties open hield. Waar me dat zou gaan brengen? Joh, dat zien we later wel. Ik vond het wel lekker. Mijn bachelor was blokkendoos die je volledig zelf samenstelt. Voor mij werd het een mix van communicatie- en media-wetenschappen, die werd afgetopt met een stage bij de YouTube-cowboys van StukTV.

Ik hoorde dat als je meters wil maken in de media, je het beste zo snel mogelijk kunt stoppen met studeren. Ik besloot daarom direct door te pakken en als ZZP’er zo ongeveer elke klus die er op mijn pad kwam aan te pakken. Ook hier weigerde ik me te committeren aan één discipline: ik werkte vooral als producer, maar bevond me soms ook op een online redactie of regisseerde een hobbyproject. Of dit nu voor televisie of film was, online of op een podium plaatsvond, ik wilde overal van proeven. Die afwisseling is juist wat werken in de media zo leuk maakt.

De eerste vier jaar van m’n carrière bevestigden alleen maar verder dat een vastomlijnd toekomstplan niks voor mij is. De mooiste klussen bleken uiteindelijk degenen waar ik aanvankelijk nooit op had kunnen rekenen. Zo belandde ik in 2021 puur toevallig bij een marketingbureau. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Ik ga toch niet de reclame in?!’. Wat bleek? Ik had het daar ontzettend naar m’n zin, verbreedde m’n horizon en heb door kunnen groeien tot senior producer.

Toch begon de wens om meer inhoudelijke, journalistieke media te gaan maken, steeds meer te kriebelen. Op avonden met één glas wijn teveel hoorde ik mezelf steeds vaker ratelen over machtsverhoudingen en beeldvorming in de media. ‘Waarom zit jij eigenlijk niet in de journalistiek?’, verzuchtten vrienden steeds vaker, na opnieuw een uitgebreid monoloog van mijn kant aangehoord te hebben. Dat begon ik mezelf ook af te vragen. Het voelde een beetje alsof ik in een bepaalde kant van de media vastzat en een brug moest slaan naar een nieuw hoofdstuk. Ik besloot het roer volledig om te gooien en schreef me in voor een master journalistiek.

En nu ben ik hier. Mijn dagelijkse werk verandert langzaam van het regelen van locaties, cast en props naar researchen, interviewen en schrijven. En ik moet eerlijk zeggen: dat bevalt heel goed. Het zal je vast niet verbazen dat ik nog geen idee heb wat ik hierna ga doen. Het enige dat vaststaat, is dat mijn voorliefde voor video een rol zal blijven spelen. Maar als ik zo terugkijk op wat er al achter me ligt, dan weet ik zeker dat dat wel goed gaat komen. Op naar een niet nader te definiëren toekomst!

mijn producties
 
Profielfoto Brechje
contact met Brechje