portfolio | Maartje Nijhof
De wereld is opgebouwd uit verhalen
 

Zolang ik me kan herinneren heb ik me altijd met verhalen bezig gehouden. Dat begon bij mijn fantasieën als kind. Toen ik erachter kwam dat ik de verhalen in mijn hoofd op papier kon zetten en ze zo tastbaarder kon maken ging er een wereld voor me open. Ik ben altijd gefascineerd geweest door wat verhalen in verscheidene vormen met mensen kunnen doen. 

Pas later, rond mijn middelbareschooltijd begon ik me bewust te worden van de maatschappelijke kracht van het geschreven woord. Het gezegde “the pen is a mightier weapon than the sword” maakte me trots. Ik wist dat ik binnen dit vakgebied een verschil wilde maken, hoe klein ook. 

Ik besloot dat ik eerst meer wilde leren over de verschillende vormen waarin verhalen voorkomen, zowel door de geschiedenis heen als nu in het heden. De studie Film-en literatuurwetenschap sloot goed aan bij wat ik voor ogen had. Deze studie interesseerde me zeker, maar ik miste wel iets. Ik wilde meer dan alleen academische analyses schrijven. Ik wilde dichter bij de maatschappij betrokken zijn en mijn theoretische kennis praktisch toe passen. 

Zo heb ik mijn eerste stap richting de journalistiek gezet door de minor Journalistiek en Nieuwe Media te gaan volgen. Inmiddels studeer ik de gelijknamige master. Hier leerde ik een heel andere kant van het schrijven kennen: de concrete, formele aspecten. Je kan nog zo’n goed verhaal hebben, maar als je het niet begrijpelijk en aantrekkelijk kan presenteren kom je niet ver. 

Naast het schrijven heb ik nog veel meer interesses. Op de middelbare school volgde ik een natuur-gezondheid pakket, en de exacte vakken hebben me nooit helemaal losgelaten. Ook hou ik me veel met muziek bezig. Ik studeer nu een minor jazz zang aan het Conservatorium. Daarnaast heb ik ook een grote liefde en aanleg voor talen leren. dus ik ben naast mijn Journalistiek master een deeltijd Franse taal en cultuur bachelor gaan volgen. 

Ik hoop in mijn toekomstige carrière alle verschillende facetten van mijn persoonlijkheid te kunnen blijven polijsten. Kennis is macht, en ik wil mijn steentje bijdragen aan de maatschappij door kennis toegankelijk en misschien zelfs vermakelijk te verpakken en te verspreiden. 

mijn producties
 
Profielfoto Maartje
contact met Maartje