portfolio | Bram van Beek
‘De moderne journalist moet meer kunnen dan alleen schrijven’
 

De journalistiek is al lang niet meer het schrijven van tekstjes voor de lokale krant. Door te werken als journalist kom je op plekken waar je anders nooit zou komen, doe je ervaringen op waar je bij een andere job van zou dromen en maak je kennis met de meest bijzondere mensen en verhalen.

Mijn naam is Bram van Beek (23). De afgelopen jaren heb ik door mijn opleiding en werk als beginnend journalist de kans gehad om ervaringen op te doen waar ik pakweg tien jaar geleden nooit van had durven dromen.


Deze leuke ervaringen begonnen op de opleiding SPECO Sport & Media in Tilburg. Hier kreeg ik les in vakken als sportsponsoring, sportmedia, professioneel schrijven en sportmarketing. Voor iemand die geïnteresseerd is in een carrière in de sportwereld een perfecte voorbereiding op het werkveld.

Als onderdeel van de opleiding, volgde ik zes maanden een minor aan de Universitat de Barcelona. Ook kreeg ik de kans om in datzelfde jaar stage te lopen op de media-afdeling van Ajax, de club die ik vanaf jongs af aan al een warm hart toedraag. Tijdens deze stage kreeg ik de alle ruimte en kansen om me te ontwikkelen. Zo deed ik interviews met spelers, social media-verslag van trainingen en werkte ik actief mee met producties voor de website, YouTube, TV en alle social mediakanalen.

Mijn afstudeerstage in 2019 deed ik bij de KNVB. Naast het schrijven van een scriptie over het bereiken van de nieuwe generatie via social media, hielp ik mee met het bedenken en produceren van content rondom het Nederlands elftal, de Oranje Leeuwinnen en alle nationale jeugdteams.

Sinds mijn afstuderen in de zomer van 2019 ben ik voor beide bedrijven blijven werken als freelance redacteur/content creator, een enorm variërende job waarbij geen enkele week er hetzelfde uitziet. Contentproductie rondom wedstrijden van het Nederlands elftal en Ajax, video-interviews met (oud-)spelers of het verslag van het voetballer van het jaar-gala in Milaan behoorden tot de absolute hoogtepunten. Daarnaast ben ik voorafgaand aan het EK 2020 (inmiddels 2021) actief voor de UEFA als Local Correspondent in Amsterdam.

De toekomst

Ik geloof dat de moderne journalist meer moet kunnen dan alleen schrijven. Hij moet kunnen onderzoeken, interviewen, video’s produceren, factchecken en overweg kunnen met social media. Om zo compleet mogelijk het werkveld in te gaan ben ik in september 2019 begonnen met de (pre-)Master Journalistiek & Nieuwe Media. Met de dagelijkse ervaringen uit de praktijk en de extra kennis die ik tijdens deze opleiding hoop op te doen, wil ik als complete journalist de internationale arbeidsmarkt op!

mijn producties
 
Profielfoto Bram
contact met Bram