portfolio | Mike van Weert
De jeugd heeft de toekomst
 

Premier Rutte is de juiste weg ingeslagen door dit jaar meerdere malen in gesprek te gaan met de jeugd, beter bekend als Coalitie Y, om zo tot beter (corona) beleid te komen. In de wereld van de journalistiek is het een zwaar gevecht met de gevestigde orde. Het is tijd om te laten zien dat de jeugd de toekomst heeft.

De titel leidt perfect naar het gebied van mijn journalistieke ambities, aangezien dit het motto is van één van de grootste opleidingsclubs in het voetbal: Ajax. Sportjournalistiek, en in het bijzonder voetbal, is waar mijn passie ligt. Dit journalistieke gebied bestaat veelal uit vijftigers. Deze gevestigde orde kan wat jeugdig elan gebruiken.

De supporter moet, zeker in deze tijd, dichterbij hun clubs en het spel komen. Door een veelvoud aan kennis, op zowel algemeen als tactisch gebied, moet de verslaggever de kijker naar dingen laten kijken die ze nooit zelf zouden zien. Alle facetten van het spel moeten aan bod komen om zelfs de saaiste wedstrijden levendig te houden. Daarnaast moeten alle clubs gelijk behandeld worden. Beide dingen worden te weinig gedaan; iets waar ik verandering in wil brengen.

Ik wil me in de sportjournalistiek niet per se beperken tot verslaggever op de televisie. Door mijn achtergrond in literaire studies en verschillende creatief schrijven opdrachten is schrijven ook één van mijn passies. Schrijven over clubs, spelers, organisaties en wedstrijden met kritische en humoristische toon. Het uiteindelijke doel zal het schrijven van één of meerdere biografieën zijn en daarmee de menselijkheid weer in de sport krijgen.

Ondanks mijn passie voor het spelletje wil ik mij niet per se beperken tot voetbal; of sportjournalistiek in het algemeen. Meerdere sporten trekken mijn aandacht, net zoals andere takken van de journalistiek. Door mijn achtergrond kennis van Engelse taal en cultuur is een carrière als correspondent niet ondenkbaar en behoort zeker tot één van de mogelijkheden. De gevestigde orde omver kegelen zal lastig zijn, maar zoals Johan Cruijff altijd zei: ¨Je moet schieten, anders kun je niet winnen.¨

mijn producties
 
Profielfoto Mike
contact met Mike