portfolio | Eline de Jong
De grijze middenweg
 

Ik ben Eline de Jong, ethicus en masterstudent filosofie en journalistiek. Drie masters, is dat niet een beetje overdadig? Allerminst. Laat me dat illustreren aan de hand van onderstaand tafereel. Op dit fresco wijst Plato naar boven – de waarheid zit ‘m volgens hem in het abstracte. Onzin, lijkt Aristoteles te zeggen terwijl hij naar de aarde wijst – de waarheid vinden we hier onder onze neus in het concrete. Eigenlijk hebben ze allebei een beetje gelijk: zit de waarheid niet gewoon in onze ideeën én in dat wat zich voordoet?

De journalistiek wijst ons op dat wat zich onder onze neus afspeelt – de filosofie zoemt uit en wijst ons daarmee op ontwikkelingen die zich aan ons directe zicht onttrekken. Als ik ook maar iets zinnigs wil zeggen over de wereld om me heen, moet ik die twee werkwijzen volgens mij combineren. Ik heb de journalistiek nodig om te beschrijven en de filosofie om te duiden; de filosofie om uit te stijgen boven wat ‘men’ vindt, de journalistiek om me juist te mengen in wat ‘men’ vindt.

Ik hoop met mijn achtergrond een bijdrage te kunnen leveren aan het gesprek dat we met elkaar voeren – over de zorg, over het klimaat, over de democratie. Een gesprek dat maar al te vaak wordt gevoerd in zwart-wit-termen. Maar net zoals de waarheid niet ‘boven’ ons zweeft of ‘beneden’ aan onze voeten ligt, zo is die evenmin zwart of wit. Als nuanceridder breekt ik in mijn werk daarom graag een lans voor de grijze middenweg.

Hoe ik dat probeer te doen? Bijvoorbeeld met dit verhaal in het NRC.

Eline de Jong
mijn producties
 
contact met Eline