portfolio | Erica van der Valk
Cultuurjournalistiek: De mens bewust maken van zijn/haar eigen creaties
 

 

Als mensen mij vroeger de vraag stelden wat ik later wilde worden, zei ik: ‘Musicalster.’ Totdat ik er op vrij jonge leeftijd achter kwam dat zowel zingen als dansen niet mijn kwaliteiten waren en dit beroep dan toch wel een heel lastig verhaal zou worden. Het antwoord veranderde in ‘Journalist,’ gedreven door mijn passie voor schrijven. Ik werd lid van de schoolkrant en hield interviews met scholieren en docenten. Het was een klein maar waardevol begin van een droom om journalist te worden.

Mijn interesses voor theater en cultuur verdwenen echter niet, waardoor ik eerst de bacheloropleiding Media en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht volgde. Tijdens deze studie verdiepte ik mij in theater, kunst, cultuur en maatschappij en in mijn stage zocht ik opnieuw naar de connectie met journalistiek. Deze vond ik in de vorm van redactiestagiaire bij Theaterkrant.nl/Theatermaker. Ook hier mocht ik verschillende interviews houden, artikelen en recensies schrijven en onder andere verslag doen van het Musical Awards Gala. Maar het belangrijkste was dat ik op deze plek omringd werd door mensen die dezelfde passie voor cultuur en journalistiek deelden als ik, waardoor ik mij direct thuis voelde. Deze stage gaf mij dan ook het laatste zetje om mij in te schrijven voor de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

En inmiddels studeer ik in Leiden en mag ik tijdens deze opleiding allerlei kanten van de journalistiek ontdekken. Kanten waar ik nog niet eerder mee te maken heb gehad en die ik waarschijnlijk in de toekomst ook links zal laten liggen. Maar ook kanten die juist heel interessant blijken te zijn en mijn visie op de journalistiek het komende jaar zullen vergroten. De kans dat ik later de cultuurjournalistiek inga, is groot. Maar ik wil mij zeker niet daartoe beperken. Ik wil ontdekken wat er allemaal te doen is en ontdekken wat het beste bij mij past. Op dit moment lijkt dat een baan in de schrijvende cultuurjournalistiek te zijn, maar wie weet waar ik over een aantal jaar sta.

Cultuur is een breed begrip en ook daarin kan ik alle kanten op. Het is iets waar ik zelf onderdeel van ben en die ik samen met de mensen om mij heen telkens opnieuw vormgeef. Ik hoop in ieder geval later, in welke vorm dan ook, mensen te kunnen informeren, vermaken en boeien met mijn journalistieke verhalen. Mensen aan het denken te zetten en op die manier mijn steentje bij te dragen aan onze samenleving en onze cultuur.

Portfolio
Artikelen Theaterkrant.nl/Theatermaker

mijn producties
 
Profielfoto Erica
contact met Erica