portfolio | Charlotte Klein
Een impressie
 

Na jarenlange studie met richtingen in geschiedenis, archeologie, taalkunde, kunstgeschiedenis en literatuur, lukte het mij maar niet om een keuze te maken. Niks leek er écht uit te spingen, totdat iemand journalistiek voorstelde.

In 2013 begon ik vol enthousiasme aan mijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Twee jaar later vond ik het niet genoeg en schreef ik mij in voor Griekse en Latijnse taal en cultuur. Na het behalen van mijn propedeuse concludeerde ik dat mijn toekomst niet daar lag en ik besloot me weer op geschiedenis te richten, maar dan aan de andere kant van de oceaan. Aan de San Francisco State University volgde ik vakken over Amerikaanse cultuur en geschiedenis, in de stad zelf leerde ik over diversiteit en inclusiviteit. In Amsterdam sloot ik mijn studie af met een minor Midden-Oosten en een scriptie (‘Het selectieve archief van het geheugen’) over mijn grootmoeders oorlogstrauma.

Bachelor of Arts

Na mijn studie heb ik samen met twee bevriende historici ToenToer opgericht: een reisorganisatie die verdiepende groepsreizen organiseert naar interessante plekken. Met deze reizen treden we buiten de toeristische paden en gaan we op zoek naar het échte verhaal. Zo willen we Nederlandsers bewust maken van de geschiedenis van andere landen om zo hopelijk meer (wederzijds) begrip te creëren. Onze volgende reis gaat naar Iran.

Tijdens dit ‘tussenjaar’ heb ik naast het oprichten van mijn eigen bedrijf ook fulltime gewerkt. Ik runde een huiswerkbegeleiding in Amsterdam. Samenwerken met kinderen en hun (niet als ouder, niet als leraar, maar als vriend) ondersteunen is de leukste baan die ik ooit heb gehad. Maar ik was nog niet uitgeleerd en ik merkte dat ik veel bezig was met mij verdiepen in ingewikkelde maatschappelijke kwesties. Het gevoel mijn steentje bij te willen dragen werd steeds sterker. Hoe? Na maanden tobben kwam ik tot de conclusie dat het journalistiek moest zijn. Nu hoef ik eindelijk niet meer alleen op feestjes over dergelijke kwesties te discussiëren, maar kan het ook door middel van mijn pen. En dat niet alleen: als ik echt goed onderzoek doe, kan ik goede verandering teweegbrengen in de wereld. Ik was om. Na jaren twijfel (ik vond echt alle richtingen leuk in mijn bachelor), voel ik me bij Journalistiek en Nieuwe Media écht op mijn plek. Waar zie ik mijzelf over vijf jaar? Fulltime aan de slag als onderzoeksjournalist met hopelijk een Tegel in zicht. 😉

Het werk dat ik tijdens mijn studie heb gemaakt, zal dieper onderzoek meestal als uitgangspunt hebben. Veel van de foto’s bij mijn werk zijn tevens van mijn hand, want ik ben niet alleen schrijvend journalist, maar ook beeldjournalist. Hierbij een impressie van mijn werk.

mijn producties
 
contact met Charlotte