portfolio | Lotte Dekker
Als er een radiostudio aan te pas komt, ben ik blij!
 

Radio is mijn passie. Dat begon toen ik dertien jaar was. Ik maakte kennis met de magie van de radiowereld toen ik achter de schermen bij 3FM Serious Request mocht kijken. Ik ging me meer verdiepen in het wereldje en na héél veel uren radio luisteren en verschillende studiobezoekjes wist ik het zeker; ik wil hier later werken!

Ondanks het feit dat er verschillende hbo-opleidingen zijn waarbij je je kan specialiseren in radio, koos ik voor de brede bacheloropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen. Voor radio maken heb je immers geen specifieke opleiding nodig, had ik me laten vertellen. Je moet vooral veel vlieguren maken. Daarnaast bood deze opleiding een mooie middenweg tussen mijn passie voor radio en mijn interesse voor de Nederlandse taal.

Ondertussen kwam ik via via terecht bij een radioprogramma op NH Gooi, de lokale omroep van het Gooi. Eerst als invaller, maar na een maand of drie werd ik één van de vaste presentatoren van het programma. In vier jaar tijd heb ik hier ontzettend veel geleerd over radio maken. Van redactiewerk tot interviewen tot ‘schuiven’; de knoppen bedienen in de studio. Inmiddels maak ik op vrijdagochtend mijn eigen radioprogramma op NL-Music, waarin ik de kans krijg om artiesten te ontvangen en te interviewen.

Radio is een heel puur medium. Je moet snel kunnen schakelen. Hoe goed je een show ook voorbereidt, er moet altijd ruimte zijn voor spontane wijzigingen. Soms vind ik dat nog best lastig. Ik kan pas écht ontspannen achter de microfoon gaan zitten, als ik mijn vaste items goed voorbereid heb en alle muziek klaarstaat. Aan de andere kant denk ik dat een strakke voorbereiding ook juist ruimte creëert voor spontaniteit. Zo houd je orde voor jezelf, maar ook voor de luisteraar.

Mijn interesse ligt niet bij de harde journalistiek, maar juist bij de kleine verhalen. Natuurlijk is het belangrijk om nieuws te behandelen op de radio. Maar het grote nieuws laat ik graag over aan de nieuwsbulletins. Ik zoom liever in op iemands persoonlijke verhaal of opmerkelijk of regionaal nieuws.

Wat ik na de master Journalistiek en Nieuwe Media precies wil gaan doen? Dat weet ik eigenlijk nog niet precies. Radio maken wil ik sowieso blijven doen. Of dat is als hobby of als werk, zie ik dan wel! Het lijkt me bijvoorbeeld ook heel gaaf om producer te worden bij een landelijk radioprogramma… Of misschien redacteur. Als er maar een radiostudio aan te pas komt, dan ben ik blij!

mijn producties
 
Profielfoto Lotte
contact met Lotte