Kan je wat zachter ademen?

Hoe onschuldige geluiden het leven van mensen met misofonie domineren











Nooit meer in gezelschap kunnen dineren, omdat je gek wordt van de geluiden die mensen tijdens het eten maken. Niet naast je partner willen slapen vanwege zijn ademhaling, die hij toch echt niet kan stoppen. De trein vermijden, omdat de kans bestaat dat iemand naast je een appel gaat eten en je het geluid daarvan niet kunt verdragen.

Deze scenario’s zijn voor mensen met misofonie de dagelijkse realiteit. Zij ervaren sterke negatieve gevoelens bij het horen van bepaalde geluiden. Maar, hoe werkt dat precies?

Bij mensen met misofonie gaat in de hersenen iets mis bij het associëren van geluiden. Zij slaan een negatieve associatie op bij een onschuldig geluid. Dit geluid wordt voor hen een trigger die een emotionele reactie veroorzaakt. Ook in de hersenen van Saskia (24) gebeurt dit. Zij lijdt aan misofonie. Ze kan bijvoorbeeld niet tegen fluitende mensen en raakt daar extreem gefrustreerd van.

Als de busschauffeur fluit, ga ik achterin zitten.


Klik op het luidsprekertje om meer van Saskia te horen.


Als ze moet aangeven waar het allemaal begon, vertelt Saskia over haar tijd op de basisschool. Toen al stoorde ze zich aan het tussensmakje dat mensen maakten als ze een zuurtje aten en legde ze hen uit hoe ze dat smakje konden vermijden. Dit is slechts één voorbeeld, maar er zijn een oneindig aantal geluiden waar ze last van hebben. In het dagelijks leven zijn in bijna elke denkbare situatie triggers aanwezig.

Inmiddels is het duidelijk dat Saskia last heeft van misofonie, maar voor lange tijd was de aandoening niet bekend binnen de geneeskunde. Nog steeds wordt misofonie niet door iedereen erkend. In de tijdlijn hieronder zie je een overzicht van de opkomst van misofonie tot aan wat we nu over de aandoening weten.

Gelukkig voor Saskia – en andere misofonen – heeft de aandoening sinds 2001 een officiële naam gekregen. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam biedt sinds 2013 een behandeling aan. De Vereniging Misofonie NL probeert misofonen, onder andere via Facebook, te verbinden zodat ze hun ervaringen kunnen delen. Om meer inzicht te krijgen in de klachten die mensen met misofonie hebben, is aan deze mensen gevraagd wat hun grootste triggers zijn en welke gevolgen deze triggers op hun leven hebben.

Saskia heeft last van alle bovenstaande triggers. Zij en haar moeder kunnen bijvoorbeeld niet normaal aan tafel samen eten, aangezien Saskia heel sterk reageert op de verschillende geluiden die haar moeder produceert.

Ik zit met oordoppen aan tafel.

Klik op het luidsprekertje om meer van Saskia te horen.


Voor Saskia is het fijn dat ze een tijdelijke oplossing heeft, maar die is niet bepaald gezellig. Is er dan niets aan te doen? Volgens psychiater Damiaan Denys en hypnosetherapeut Désirée Vogelers-Mom wel. Beiden pakken ze de behandeling voor misofonie compleet anders aan.

Damiaan ontwikkelde als eerste wereldwijd een experimentele psychiatrische behandeling. Bij het AMC probeert Damiaan door middel van onder andere geluidsmanipulatie en aandachtstrainingen de klachten van misofonie bij mensen te verminderen.

Désirée werkt juist meer vanuit een neurologisch oogpunt, waarbij ze haar cliënten in trance brengt om het probleem via het onderbewustzijn aan te pakken. Maar werken deze behandelingen? En hoe denken Damiaan en Désirée over elkaars behandeling? De podcast gaat dieper in op hoe deze behandelingen zijn ontstaan. Want is misofonie eigenlijk volledig te genezen?

album-art

Kan je wat zachter ademen?

By
Release date:

Hoewel er behandelmethodes zijn, werken die niet voor iedereen. Zoe Nieuwendijk (19) is één van deze mensen die de behandeling bij het AMC volgde, maar zonder resultaat. Ze probeert nog wel de aangeleerde technieken toe te passen door geluiden om te vormen, niet naar de bron van het geluid te kijken en heel veel rust te pakken. Toch blijft het voor haar en lotgenoten elke dag weer een gevecht met henzelf. Cynthia Verbeek (26) weet er ook alles van. Samen met Saskia geven zij ons een kijkje in hun prikkelbare leven.

De triggers die Cynthia, Zoe en Saskia ervaren, beïnvloeden hun dagelijks leven. Dat is niet alleen lastig voor henzelf, maar ook voor de omgeving. Zo vond Ingrid, Saskia's moeder, het eerst heel irritant dat haar dochter zo 'gevoelig' was voor geluiden. Ook haar vriend had er moeite mee.

Mijn vriend moest er heel erg aan wennen.


Klik op het luidsprekertje om meer van Saskia te horen.


Inmiddels hebben zowel Saskia's vriend als haar moeder begrip voor de situatie en weten ze hoe ze ermee om moeten gaan. De aandoening vereist van vrienden en familie in ieder geval een constante oplettendheid, zodat triggers zo veel mogelijk worden vermeden. Dat is voor iedereen het beste scenario.

Verantwoording

Voor deze productie hebben we gesproken met psychiaters Nienke Vulink, Damiaan Denys en Arjan Schröder, KNO-arts Jan de Laat en hypnotherapeut Désirée Vogelers-Mom. Daarnaast hebben we contact gehad met Zoe Nieuwendijk, Saskia Slager, Cynthia Verbeek, die allen de aandoening misofonie hebben. Ook Saskia’s moeder Ingrid Bloemen heeft ons geholpen. Tot slot hebben 82 leden van de Facebookgroep MisofonieNL een door ons opgezette vragenlijst over misofonie ingevuld, waar we de data van hebben gevisualiseerd.

Ook hebben we informatie gehaald uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken als What is misophonia and how can we treat it (Cavanna, Andrea E.) en andere schriftelijke bronnen zoals de website van de Vereniging van misofonie.

Wij willen iedereen bedanken die heeft geholpen deze productie tot stand te laten komen.